Από τη Συρία και το πολιορκημένο Γιαρμούκ στη... Λάρισα. Η ιστορία μιας οικογένειας προσφύγων



Κι' όμως η ζωή, οδήγησε την οικογένεια Κάσεμ (Qassim) από την Συρία, να καταφέρει να ξεφύγει από την κόλαση του πολέμου, να «αποδράσει» από την πολιορκημένη Παλαιστινιακή περιοχή Γιαρμούκ (Yarmouk) της Συρίας και να φτάσει τελικά στο κέντρο προσφύγων στη Λάρισα όπου φιλοξενείται το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για μια πενταμελής οικογένεια Παλαιστίνιων προσφύγων της Συρίας που αναγκάστηκε να ακολουθήσει τον δρόμο ενός μακρινού ταξιδιού, για να σωθεί από τον πόλεμο και την πείνα.

Έτσι λοιπόν ο Μοχάμεντ με την σύζυγό του Σαχίρα και τα τρία τους παιδιά ξεκίνησαν ένα ταξίδι, το οποίο όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μοχάμεντ Κάσεμ, ήταν πολύ δύσκολο και μαρτυρικό.

«Ήταν ένα ταξίδι δύσκολο και μαρτυρικό γιατί το κάθε μας βήμα ήταν σαν να περπατούσαμε σε ένα τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο» λέει χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί, πως ο καταυλισμός των Παλαιστινίων στο Γιαρμούκ της Συρίας όπου ζούσε ο Μοχάμεντ Κάσεμ μαζί με την οικογένεια του, έγινε γνωστός παγκοσμίως μέσα από την χαρακτηριστική φωτογραφία του ΟΗΕ, η οποία έκανε τον γύρω του διαδικτύου και κατέγραφε χιλιάδες ανθρώπους να περπατούν μέσα στα χαλάσματα.

Ένας καταυλισμός που βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από την Δαμασκό και βρέθηκε στο επίκεντρο των συρράξεων και του εμφυλίου πολέμου που συνεχίζεται στη χώρα. Μια περιοχή όπου βρέθηκε σε κατάσταση πολιορκίας το 2013 με αποτέλεσμα 18.000 άνθρωποι του καταυλισμού να βρεθούν εγκλωβισμένοι, ενώ λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2015, το Γιαρμούκ βρέθηκε υπό κατάληψη από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.
«Εδώ ζούσαμε. Λέγεται Γιαρμούκ και είναι κοντά στη Δαμασκό. Πριν χρόνια κατοικούσαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι, αλλά με τον πόλεμο βρεθήκαμε κάποια στιγμή εγκλωβισμένοι» λέει ο Μοχάμεντ δείχνοντας την χαρακτηριστική φωτογραφία.
Οι κάτοικοι στο Γιαρμούκ έζησαν τις πιο φρικτές μέρες του πολέμου καθώς ήταν σε καθεστώς πολιορκίας, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μοχάμεντ Κάσεμ. «Ήμασταν εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι. Κανείς δεν μπορούσε να φύγει από την περιοχή. Ελεύθεροι σκοπευτές ήταν παντού και όποιος έβγαινε από το Γιαρμούκ τον πυροβολούσαν. Φαγητό δεν είχαμε, ήμασταν πεινασμένοι και διψασμένοι για μέρες» περιγράφει.

«Στο Γιαρμούκ ζούσαμε εμείς οι Παλαιστίνοι, αλλά βρεθήκαμε ανάμεσα στα πυρά. Εγώ και η οικογένεια μου όπως και πολλοί άλλοι φύγαμε. Ταξιδέψαμε στα βουνά, περπατήσαμε για καιρό και φτάσαμε σχεδόν πεθαμένοι από το κρύο στη Τουρκία. Από εκεί ταξιδέψαμε στην Μυτιλήνη με ένα φουσκωτό»

Ο Μοχάμεντ Κάσεν εξομολογείτε λοιπόν, πως το ταξίδι με την βάρκα προς το ελληνικό νησί κράτησε έξι ώρες. «Για έξι ώρες ήμουν εγώ και η οικογένεια μου μέσα στη βάρκα η οποία ήταν έτοιμη να ανατραπεί. Φτάσαμε όμως κοντά στις ακτές και κάπου εκεί ήρθαν ψαράδες και άλλα διασωστικά και μας τράβηξαν στη στεριά» περιγράφει.

Μοχάμεντ: «Τα παιδιά μου ανυπομονούν να πάνε στο σχολείο». Αυτό το διάστημα ο Μοχάμεντ, η γυναίκα του Σαχίρα και τα τρία τους παιδιά, έχουν αφήσει για λίγο μακριά τον πόλεμο και τις σκληρές εικόνες που έζησαν στο Γιαρμούκ, όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ίδιοι προσπαθούν να περάσουν ήρεμα τις μέρες τους στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο της Λάρισας όπου και βρίσκονται σήμερα, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα πάνε σε άλλη χώρα της Ευρώπης για να στήσουν την ζωή τους από την αρχή.
«Στο Κουτσόχερο είναι αρκετά καλά. Έχουμε φαγητό, ζέστη, κουβέρτες στέγη και γιατρούς. Τα παιδιά μου όμως θέλουν πολύ να πάνε στο σχολείο και το περιμένουν εδώ και καιρό» λέει χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ. Ο μικρός του γιος, ο Ομάρ είναι 6χρονών αλλά δεν πρόλαβε να πάει στο σχολείο λόγω του πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου