Ο Αντόνιο Ταγιάνι (ΕΛΚ) νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου



Ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο ιταλός υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξελέγη απόψε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε στο Στρασβούργο ο απερχόμενος πρόεδρος του σώματος, ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς.
Η νίκη του σηματοδοτεί την ενίσχυση της εξουσίας της δεξιάς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στον τέταρτο και τελικό γύρο της ψηφοφορίας ο Ταγιάνι έλαβε 351 ψήφους έναντι 282 του επίσης ιταλού αντιπάλου του, του υποψήφιου της κεντροαριστεράς Τζάνι Πιτέλα, όπως επιβεβαίωσε ο σοσιαλδημοκράτης Σουλτς απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, που χειροκρότησαν τον νικητή.

Ο 63χρονος Ταγιάνι, πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και σύμμαχος του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα διαδεχθεί τον Σουλτς σε μια εποχή κρίσης για την ΕΕ, καθώς η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει, ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ φέρνουν την Ευρώπη αντιμέτωπες με νέες αμφισβητήσεις και απειλές.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Σουλτς συνεργάστηκε στενά με τον κεντροδεξιό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά η προεδρία του ολοκληρώθηκε εν μέσω αντεγκλήσεων για τον τερματισμό της συμμαχίας κεντροδεξιάς-κεντροδεξιάς με υπόβαθρο την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών.

Ο τερματισμός αυτός της συμμαχίας ίσως καταστήσει δυσκολότερο να εγκρίνεται ευρωπαϊκή νομοθεσία για διάφορα ζητήματα. Ενώ η νίκη του Ταγιάνι δίνει στην ευρωπαϊκή δεξιά την εξουσία και στους τρεις κομβικούς θεσμούς--την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ταγιάνι πάντως υποσχέθηκε στους ευρωβουλευτές ότι θα είναι ένας «πρόεδρος για όλους σας».

Κατάφερε να κερδίσει χάρη σε μια συμμαχία με τους Φιλελεύθερους, ο ηγέτης των οποίων Γκι Φερχόφστατ ήθελε ένα μέτωπο εναντίον των λαϊκιστών.

Συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι έδωσε μέσω twitter και στα αγγλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Συγχαρητήρια στον Αντόνιο Ταγιάνι! Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένας καλός φίλος της Ελλάδας και της Νέας Δημοκρατίας", έγραψε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου