Ο Χίτλερ, ο ψυχίατρος, η ερωμένη ... Σε δημοπρασία τα «σύντομα γράμματα» του Αντονέν Αρτώ



Από 10.000 έως 15.000 ευρώ εκτιμάται η αξία μίας επιστολής που απέστειλε ο γνωστός γάλλος θεατράνθρωπος Αντονέν Αρτώ στον Αδόλφο Χίτλερ, τον Σεπτέμβριο του 1939.
Σε δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου στην Κομπιένη της Γαλλίας, θα δημοπρατηθούν αρχεία του Αντονέν Αρτώ τα οποία κρατούσε μέχρι σήμερα η οικογένειά του. Μεταξύ αυτών μία καταπληκτική επιστολή που απέστειλε στον Αδόλφο Χίτλερ τον Σεπτέμβριο του 1939.

Σεπτέμβριος του 1939. Ο Αντονέν Αρτώ βρίσκεται έγκλειστος από τις αρχές του έτους στο ψυχιατρείο της Βιλ-Εβράρ, κοντά στο Νεϊγί σιρ Μαρν. Ο «θεατράνθρωπος» που όλοι θαυμάζουν για την επαναστατική του σκηνοθετική προσέγγιση εισέρχεται σε μία δύσκολη περίοδο εγκλεισμού, η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 Ιανουαρίου του 1943. Σύμφωνα με τη διάγνωση του γιατρού Δρ.Λονζέ, ο οποίος υπέγραψε και τα χαρτιά εισαγωγής του στο ψυχιατρείο, ο Αρτώ διαγνώσκεται με «διχασμό προσωπικότητας» και «παραληρηματική διαταραχή παρανοϊκής δομής».

Όπως αποδεικνύουν τα αρχεία που κρατούσε φυλαγμένα χρόνια τώρα η οικογένειά του, ο συγγραφέας υποφέρει στο ψυχιατρείο της Βιλ-Εβράρ. Έως ότου ο φίλος του Ρομπέρ Ντεσνός επιτύχει τη μεταφορά του, το 1943, σε άλλο ψυχιατρείο στην πόλη Ροντέζ, στη νότια Γαλλία, ο Αρτώ απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις στους κοντινούς του ανθρώπους να τον πάρουν από αυτή την κόλαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου