Αφόρητες πιέσεις προς την Ελλάδα στο Eurogroup-VIDEO

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα κλείσει άμεσα οι εκκρεμότητες των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ. Ο Μοσκοβισί αναγνώρισε τα «θαυμαστά αποτελέσματα» που έχει πετύχει η Ελλάδα, αλλά ξεκαθάρισε πως υπάρχουν και κάποια ακόμα πράγματα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Ο Ρέγκλινγκ του ESM ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια των μεταρρυθμίσεων.
Έντονες πιέσεις δέχθηκε η ελληνική πλευρά, καθώς σε «ενιαίο μέτωπο» οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να επιδείξει και πάλι μεγάλη προσοχή στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, αφού «τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα». Νωρίτερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν μπορεί να μιλάει ακόμα για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης


Οι Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισαν πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ, το οποίο δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω ως προς τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή από το 2019. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε προ ημερών ότι «δεν προτίθεται να θεσμοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα».


Π. Μοσκοβισί: Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη του στόχου




Θαυμαστά αποτελέσματα πέτυχε η Ελλάδα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλλουν την καλύτερη προσπάθεια. Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη του στόχου" τόνισε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στην συνέντευξη τύπου ο επίτροπος Π.Μοσκοβισί.

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα απ' ότι περιμέναμε. Τους ενθαρρύναμε να συνεχίσουν έτσι και να εφαρμόσουν τα μέτρα. Η Ελλάδα θα υπερκεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί το 2016" τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Π. Μοσκοβισί σε ανάρτησή του στο twitter σχολίασε "Καλή συζήτηση για την Ελλάδα σήμερα στο Eurogroup, όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε και όχι να γυρίσουμε πίσω".









Συγκρατημένη ικανοποίηση στο Eurogroup από τη συζήτηση για την Ελλάδα 


Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι προς το συμφέρον όλων η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. 


Από πλευράς του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι "περισσότερο αισιόδοξος" για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ανέφερε ότι "δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά" και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα "αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει". 


Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ.Ρένγκλινγκ ανέφερε τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση

Η συνέντευξη τύπου






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου