Ματαίωση «επικείμενης επίθεσης», 4 συλλήψεις

Οι γαλλικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι ματαίωσαν «επικείμενη» επίθεση με τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων στο Μονπελιέ, ανάμεσά τους και μία ανήλικη 16 ετών, μία εβδομάδα μετά την επίθεση με ματσέτα στο μουσείο του Λούβρου.

Οι συλλήψεις επέτρεψαν τη ματαίωση επικείμενης επίθεσης στο γαλλικό έδαφος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Μπρουνό Λε Ρου, ενώ πηγή της έρευνας διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει δυνατός ο εντοπισμός του στόχου της επίθεσης.

Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι οι τέσσερις, ηλικίας 16, 20,26 και 33 ετών, συνελήφθησαν αφού προμηθεύτηκαν ακετόνη, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού.

Η 16χρονη εντοπίσθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχει διατυπώσει την επιθυμία να φύγει για τη -συρο-ιρακινή ζώνη ή να επιτεθεί στη Γαλλία. «Ενας από τους μέντορές της παρακολουθείτο από την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφαλείας», τις γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο άνδρας αυτός είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να ανατιναχθεί.

Κατά τις έρευνες οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ποσότητα TATP, αυτοσχέδιας ισχυρής εκρηκτικής ύλης, που προτιμούν οι τζιχανιστικοί κύκλοι, καθώς και υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών: ακετόνη, οξυζενέ, σύριγγες και γάντια προστασίας.

Οι αρχές, οι οποίες μέχρι πρόσφατα υποβάθμιζαν τη σημασία των νεαρών γυναικών, σήμερα τις θεωρούν εν δυνάμει επικίνδυνες όσο και οι άνδρες, κυρίως μετά τη σύλληψη τον Σεπτέμβριο 2016 στην περιοχή του Παρισιού μίας ομάδας γυναικών μετά την ανακάλυψη φιαλών υγραερίου σε αυτοκίνητο.

Μετά το κύμα των τζιχαντιστικών επιθέσεων το 2015 και 2016, που κόστισαν τη ζωή σε 238 ανθρώπους, η Γαλλία τελεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση μίας πολύ υψηλής τρομοκρατικής απειλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου