"Γολγοθάς" για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης



Με την συζήτηση για το Grexit να έχει επανέλθει στο προσκήνιο και τις κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι παρά τα όσα διαρρέουν «ανώνυμοι κύκλοι», ο Πιερ Μοσκοβισί ποτέ δεν δήλωσε ότι έχει ξαναμπεί στο τραπέζι το θέμα της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εμφανίζονται περαιτέρω δυσκολίες όσο προχωράει η διαπραγμάτευση.
Μία από τις νέες δυσκολίες που συναντάει η ελληνική πλευρά είναι η «άκαμπτη» στάση του ΔΝΤ, αυτήν την φορά σε θέση ισχύος, καθώς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει επανειλημμένως εκφράσει την θέση του ότι δεν τίθεται θέμα για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα αφού είναι μία αναγκαία συνθήκη. Οι απαιτήσεις του Ταμείου φαίνεται να ξεκινούν, αλλά να μην τελειώνουν, στην ψήφιση της περικοπής του αφορολόγητου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Τα εργασιακά είναι ένα θέμα που θα τίθεται από πλευράς του ΔΝΤ, με αναμενόμενες απαιτήσεις, σε ένα ζήτημα που για την ελληνική κυβέρνηση είναι λεπτό. Σε αυτά τα πλαίσια, το ΔΝΤ επιμένει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να παραμείνουν σε επιχειρησιακό επίπεδο και όχι σε κλαδικό, σε απελευθέρωση των απολύσεων και άρση της διοικητικής τους ρύθμισης. Ενώ αναμένεται να επανέλθει σε απαιτήσεις για την αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο, την επαναφορά της ανταπεργίας (lock out) και μια σειρά άλλες επιμέρους απορρυθμίσεις στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας.

Νέες υποδείξεις Σόιμπλε



Με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να «ρίχνει το μπαλάκι» για ακόμη μια φορά στην ελληνική πλευρά ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τονίζοντας πως «αποτελεί ευθύνη της Ελλάδας που δεν έχει τηρήσει ακόμα τις δεσμεύσεις της», τίθενται νέες δυσκολίες στον «δρόμο» για την αξιολόγηση.

Ο Β.Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης, υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα «και αυτό είναι ευθύνη της Ελλάδας», αφήνοντας στην άκρη τις ευθύνες των δανειστών και φέρνοντας στο προσκήνιο το ζήτημα του Grexit.


Όπως, μάλιστα, αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής» το σενάριο για Grexit «είναι κάτι που επιθυμεί ο Σόιμπλε και δεν είναι βέβαιο πως η Μέρκελ θα σώσει και πάλι την παρτίδα». Η αποχώρηση ή μη του Γερούν Ντάισελμπλουμ από την προεδρία του Eurogroup είναι κάτι που, όπως λέει η ίδια πηγή, απασχολεί την Ελλάδα καθώς «παρά το γεγονός ότι έχει ταυτιστεί στο παρελθόν με τη γραμμή Σόιμπλε- κρατάει τις ισορροπίες στο Eurogroup».

Μοσκοβισί: Η Κομισιόν κάνει ότι μπορεί για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ
Ο Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να φτάσει, με τις ελληνικές αρχές, το ταχύτερο δυνατό στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πως επιθυμεί να λυθεί το θέμα του χρέους.


Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ελλάδα αποτελεί θέμα ανησυχίας για την Επιτροπή, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ. «Είμαστε υπέρ της ακεραιότητας της ευρωζώνης», δήλωσε και τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν σφαιρικές λύσεις. «Θέλουμε μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα με ανάπτυξη και απασχόληση» τόνισε ο Π. Μοσκοβισί. αφήνοντας έτσι περιθώριο για πολλά σχόλια πέρι Grexit.


Μαξίμου: Δεν μίλησε για Grexit ο Μοσκοβισί

Κυβερνητικές πηγές, από πλευράς τους, τονίζουν ότι παρά τα όσα διαρρέουν «ανώνυμοι κύκλοι», ο Π.Μοσκοβισί ποτέ δεν δήλωσε ότι έχει ξαναμπεί στο τραπέζι το θέμα της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου