Κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό

Ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συναντάται την Τετάρτη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σταθερά αμετακίνητη η τουρκοκυπριακή πλευρά για το θέμα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί. Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνάντηση και ζήτησε «κατανόηση και από τις δύο πλευρές».
Την Τρίτη ο Έιντε υπογράμμισε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυναμική γιατί το μομέντουμ δεν θα είναι για πάντα εδώ». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «η Διάσκεψη για την Κύπρο συνεχίζεται και όλα τα κεφάλαια είναι ανοικτά, συμπεριλαμβανομένου και του κεφαλαίου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις» και «όλα τα εκκρεμή ζητήματα και όλα τα κεφάλαια θα συζητηθούν με έναν αλληλένδετο τρόπο». Παράλληλα, ανέφερε ότι από τις συναντήσεις στη Γενεύη «επιτελείται έργο».


Ανησυχία για τις τουρκικές προκλήσεις
Παρά το ότι η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να φέρνουν συνεχώς νέες «προτάσεις» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ενώ έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν συζητούν για αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και επίλυση του Κυπριακού χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη.


Ενδεικτικό είναι πως στις 26 Ιανουαρίου, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τουγρούλ Τουρκές, ζήτησε την παραχώρηση στους Τούρκους πολίτες των δικαιωμάτων Ευρωπαίων πολιτών στην Κύπρο. Ο Ν. Αναστασιάδης χαρακτήρισε προκλητική τη στάση αυτή και τόνισε πως«όσο οι Τούρκοι προβαίνουν σε τέτοιες απαράδεκτες δηλώσεις, επιτυγχάνουν τη δημιουργία αρνητικού κλίματος και είναι αδιανόητο να υπάρξει λύση, ενόσω γίνονται τέτοιου είδους δηλώσεις».


«Θολό» μήνυμα από Έιντε
Ο Έιντε δήλωσε την Τρίτη πως «χρειάζεται περισσότερη κατανόηση και από τις δύο πλευρές» και απέφυγε να απαντήσει για το αν η λύση στο Κυπριακό είναι κοντά. Συγκεκριμένα, μετά από συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, απέφυγε να προσδιορίσει το πότε θα υπάρξει νέα σύγκληση διάσκεψης για το Κυπριακό και αρκέστηκε να δηλώσει πως «θα επανέλθουμε όταν ο χρόνος είναι σωστός». Παράλληλα, χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη σημερινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, γιατί «θα πρέπει να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα».


Σχετικά με το αν έχει έρθει η στιγμή να προχωρήσει η διαδικασία ως προς την επίλυση του Κυπριακού δήλωσε ότι «ίσως και να μην είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο, που θα αποτελεί κέρδος και για τις δύο πλευρές» ωστόσο δεν έκανε συγκεκριμένο το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία.


«Όπλο» η διακήρυξη της Λισαβόνας
Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει στα χέρια της ένα ακόμη «όπλο» στις διαπραγματεύσεις, μετά την απόφαση η οποία εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών- μελών της ΕΕ (MED Group).

Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη, το ζητούμενο είναι να υπάρξει επανένωση της Κύπρου χωρίς εγγυήσεις. «Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξη μας στη συνεχιζόμενη διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπό την αιγίδα του νέου Γενικού Γραμματέα των ΗΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου