Η Ρωσία ίσως στείλει τον Σνόουντεν «δώρο» στον Τραμπ

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News μετέδωσε, επικαλούμενο στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ τα οποία δεν κατονόμασε, ότι η ρωσική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδώσει στις αμερικανικές αρχές τον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον πληροφορικό πρώην συνεργάτη της NSA που αποκάλυψε το εύρος της κατασκοπείας της υπηρεσίας αυτής σε βάρος ξένων ηγετών.
Ένα στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που ανέλυσε δημοσιεύματα σχετικά με τις ρωσικές προθέσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα ίσως παραδώσει τον Σνόουντεν στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σαν «δώρο», μετέδωσε το NBC χθες Παρασκευή.

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο ο Ανατόλι Κουτσέρενα, ο δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί τον Σνόουντεν, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει από τις ΗΠΑ αίτημα για την έκδοση του πρώην συμβασιούχου της NSA. Ο Κουτσέρενα εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα προσαγάγει τον πελάτη του ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης.

Το NBC δεν δημοσίευσε κάποιο στοιχείο που να υποστηρίζει τη θεωρία αυτή, ούτε παρέπεμψε στα δημοσιεύματα που ανέφερε πως ανέλυσαν τα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Τον Ιανουάριο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε πως ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει μια συμφωνία με τη Ρωσία για να παραδοθεί ο Σνόουντεν στις ΗΠΑ από τις ρωσικές αρχές.

Η Ρωσική Ομοσπονδία χορήγησε προσωρινό άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν για έναν χρόνο το 2013, τη χρονιά που ο πρώην συνεργάτης της NSA αποκάλυψε τις πρακτικές της. Το 2014 του δόθηκε τριετής άδεια παραμονής στη Ρωσία, η οποία αργότερα παρατάθηκε ως το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου