«Καμπανάκι» του Μουζάλα στην Ευρώπη για το προσφυγικό

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, έστειλε «μήνυμα» προς τις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το θέμα του προσφυγικού. Υπογράμμισε ότι αν «πέσει» η Ελλάδα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αρχίσουν να αναζητούν διέξοδο στις χώρες του Βορρά. Άφησε αιχμές για την ελλιπή βοήθεια που προσφέρει η Ευρώπη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», ο Γ. Μουζάλας δήλωσε ότι «η Διαδρομή των Βαλκανίων δεν αποτελεί σήμερα θέμα, αφενός γιατί υπάρχει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, και αφετέρου γιατί η Ελλάδα εμποδίζει τους μετανάστες να συνεχίζουν την πορεία προς Βορρά, γεγονός που δεν καθιστά ελκυστική αυτή τη διαδρομή».

Σε σχέση με τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί στην Ελλάδα από την ΕΕ, ως προς την ενίσχυση με προσωπικό, παρατηρεί πως από τους 400 της πρώτης συμφωνίας έχουν έλθει στην Ελλάδα 69, ενώ από τους 200 υπαλλήλους και μεταφραστές από την ΕΕ που θα αποστέλλονταν στα ελληνικά νησιά στη βάση μίας δεύτερης συμφωνίας, έφθασαν οι 39.

Όπως τόνισε, στην Ευρώπη η αλληλεγγύη έχει μια νομική και όχι μια ηθική διάσταση και ο ίδιος δεν γνωρίζει εάν και κατά πόσο μπορεί αυτή να επιβληθεί - όμως δεν μπορεί και να υπάρχει μία ΕΕ «α λα καρτ», όπου κάποιος θα λέει «ναι» στις επιδοτήσεις και «όχι» στις υποχρεώσεις, και πως η προσφυγική κρίση θα έπρεπε να φέρνει πιο κοντά και όχι να διχάζει τις χώρες-μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου