Για τον κίνδυνο «ατυχήματος» προειδοποιεί ο Τσαβούσογλου με αφορμή τα Ίμια

Προκλητικών δηλώσεων συνέχεια από την Τουρκία, μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στα Ίμια, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου να θέτει τον Έλληνα υπουργό στο στόχαστρο, κάνοντας λόγο για προκλήσεις και συστήνοντας «σωφροσύνη στον υπουργό».
Σε δηλώσεις του Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφο της Hurriyet, με αφορμή τη ρίψη στεφάνου από τον υπουργό Άμυνας πάνω από τα Ίμια, ο Τούρκος κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για προκλητικές συμπεριφορές.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες για τα θέματα του Αιγαίου με την Ελλάδα, το στέλεχος της κυβέρνησης Ερντογάν δήλωσε πως «Εμείς συνεχίσαμε τις διερευνητικές. Στην κυβέρνηση Τσίπρα, ο πρόεδρος του ακροδεξιού Κόμματος που είναι εταίρος της εξουσίας, είναι και υπουργός Άμυνας. Αυτός ο υπουργός προβαίνει συνεχώς σε προκλήσεις. Η Ελλάδα κάνει προκλητικά πράγματα από καιρό. Εμείς είμαστε ψύχραιμοι για να μην υπάρξει ένταση με τη γείτονα».

Μάλιστα, ο Μ. Τσαβούσογλου δεν σταμάτησε εκεί, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα προκαλεί με περιστατικά, τα οποία η Τουρκία ούτε καν δημοσιοποιεί. «Τα περισσότερα ούτε καν τα δημοσιοποιούμε. Αλλά κλιμακώνουνε την κατάσταση, με αφορμή το θέμα των Ιμίων. Ο υπουργός Αμύνης πρέπει να είναι σώφρων. Δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται την σωφροσύνη μας. Ξέρουμε να δώσουμε τη δέουσα απάντηση. Δεν είναι νέα η συμπεριφορά του υπουργού. Εμείς αυτά τα έχουμε πει στον Τσίπρα και τα λέμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας την Τετάρτη, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Τουρκία επιθυμεί να λύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα με διάλογο. «Μεταξύ των δυο χωρών τα θέματα που διαφωνούμε πρέπει να επιλύονται με διάλογο. Πρέπει να είμαστε διακριτικοί. Αν η κατάσταση κορυφωθεί και προκύψει ένα ανεπιθύμητο ατύχημα, δεν θα μπορεί να διορθωθεί. Συμπεριφερόμαστε με ωριμότητα. Και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας πρέπει να κινείται με ωριμότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου