Πρώτη της Μέρκελ στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

To προσφυγικό, η εκεχειρία στη Συρία, αλλά και το Κυπριακό, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Mέρκελ, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Άγκυρα.
Κατά την επίσκεψη εργασίας της Γερμανίδας Καγκελαρίου προβλέπεται να συζητηθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία και η συνεργασία των δυο χωρών, η καταπολέμηση της τρομοκρατία, το προσφυγικό, η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και οι τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις.

Η Μέρκελ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μπέστεπε και θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Μέγαρο Τσάνκαγια με τον οποίο θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη τύπου.

Όπως δήλωσε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, η Τουρκία είναι για την Ε.Ε. «ένας εξαιρετικά σημαντικός γείτονας και εταίρος», με τον οποίο η Γερμανία διατηρεί στενές σχέσεις και λόγω των «εκατομμυρίων ανθρώπων τουρκικής καταγωγής» που ζουν στη χώρα.

Στόχος της επίσκεψης της Μέρκελ είναι να καταλήξει με τους Τούρκους συνομιλητές της σε «κοινές λύσεις» στη βάση κοινών συμφερόντων, ανέφερε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας πως εκτός από τα διμερή θέματα και τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα συζητηθούν η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η κατάσταση στη Συρία, αλλά και το Κυπριακό.

Στο επίκεντρο η υπόθεση του δημοσιογράφου Ντουτάρ
Ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί ένταση μεταξύ των δύο χωρών είναι η υπόθεση του Τούρκου δημοσιογράφου Τζαν Ντουντάρ ο οποίος έχει φύγει από τη χώρα του, όπου κινδυνεύει με φυλάκιση, και έχει εγκατασταθεί στη Γερμανία όπου δημιούργησε έναν νέο ειδησεογραφικό ιστότοπο μέσω του οποίου επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ντουντάρ είχε προσκληθεί σε εκδήλωση στο γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

Η Μέρκελ θα επισκεφθεί επίσης τη Βουλή που βομβαρδίστηκε από μαχητικά F-16 και υπέστη ζημιές κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της FETÖ στις 15 Ιουλίου 2016.

Παράλληλα επαφές στην Άγκυρα θα έχουν η υφυπουργός του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Ομάδας Φιλίας Τουρκίας-Γερμανίας της Ομοσπονδιακής Βουλής και της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου