Η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα στη συνεδρίαση του ΔΝΤ

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Δευτέρας, του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να είναι η ελληνική οικονομία, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αποφάσεις για
τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τις απόψεις τους επί του θέματος θα καταθέσουν αντιπρόσωποι, ενώ μεγάλης σημασίας είναι η τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροσώπου, καθώς για πρώτη φορά θα γίνει 
Καθοριστικής σημασίας αναμένεται να είναι η συνεδρίαση της Δευτέρας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, για το ελληνικό πρόγραμμα καθώς θα συζητηθεί η έκθεση για την ελληνική οικονομία η οποία συντάχθηκε από την ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου και φέρει την έγκριση του Πολ Τόμσεν.

Η εν λόγω έκθεση, το περιεχόμενο της οποίας έγινε γνωστό μέσω διαρροών, ενσωματώνει τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου για τα μέτρα και τις πιέσεις προς την Ευρωζώνη για δραστικές παρεμβάσεις στο χρέος. Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι είναι αυτό το οποίο ζητά περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα, το ΔΝT θα επιμείνει ότι, εφόσον ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% του ΑΕΠ - μη ρεαλιστικός κατά την άποψή του - απαιτούνται δραστικά πρόσθετα και προκαταβολικά ψηφισμένα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ «θα φανεί ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου στο εγγύς μέλλον» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει το «να μπούμε σε μια διαδικασία μακράς διαπραγμάτευσης».

Η συνεδρίαση αναμένεται να αρχίσει στις 21.00 ( ώρα Ελλάδος). Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα παρουσιάσουν την έκθεση και στη συνέχεια θα μιλήσει, ως είθισται, ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Ιγνατίου για ΔΝΤ: Μάλλον θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος

«Κατά τη συνεδρίαση δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση για την χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, διότι απαιτούνται εντελώς άλλες διαδικασίες», μεταδίδει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου.

Σπίρτζης: Συμφωνία χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών

Την αισιοδοξία ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και ότι η συμφωνία θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή, εξέφρασε από πλευράς του, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά», ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. «Δεν νομίζω ότι η συμφωνία και οι όροι δεν θα υπερψηφιστούν από τη Βουλή. Θα έχουμε συμφωνία χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχουμε πολλά τμήματα υποχρεώσεων εκπληρωμένα, στο υπουργείο μου, πχ, δεν έχουμε ούτε μία υποχρέωση για τη β΄ αξιολόγηση. Άρα, δεν βλέπω τον λόγο να μην πάμε στο επόμενο βήμα».


Άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης ζητά η Μέρκελ



Πρωτοβουλίες για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό συμφώνησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα. Σε αυτά τα πλαίσια, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να επισπευσθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. O Έλληνας πρωθυπουργός, από πλευράς του, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να σταματήσουν να διεξάγονται πίσω από «κλειστές πόρτες».

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, κατά την συνάντηση που πραγματοποίησε ο Α.Τσίπρας με την Α.Μέρκελ , η γερμανίδα καγκελάριος «απάντησε» στο αίτημα της Αθήνας για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης παραπέμποντας στους θεσμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου