Ανοικτό μέτωπο κυβέρνησης – ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνεχίζει να επιμένει στην πιστή τήρηση «επώδυνων μεταρρυθμίσεων» προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει η Ελλάδα στο «δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης». Ο Τόμσεν ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει να μειωθούν συντάξεις, καθώς και το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα «φιλικό προς την ανάπτυξη». Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε αιχμές κατά του Ταμείου, επισημαίνοντας ότι παρουσιάζει παραπλανητικά στοιχειά για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ με επίκεντρο την ελληνική οικονομία τη Δευτέρα, αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ως προς τη δημοσιονομική ανάκαμψη, ωστόσο τονίστηκε πως υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει και συγκεκριμένα δύσκολα αποδεκτές μεταρρυθμίσεις, ώστε να μην υπάρξουν αναγκαστικά νέα μέτρα.

Απόλυτος στις θέσεις του ο Τόμσεν

Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, επανέλαβε την Τρίτη ότι απαιτούνται «επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει η Ελλάδα στο «δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης».


Στο στόχαστρο του Τόμσεν βρίσκεται η μείωση συντάξεων και το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ώστε να διαμορφωθεί ένα κλίμα «φιλικό προς την ανάπτυξη». Υπογράμμισε πως ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις αυτές (συντάξεις, αφορολόγητο, άνοιγμα αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμού), η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο – βιώσιμο.

Διαφωνούν για το χρέος οι Ευρωπαίοι

Την άποψη του Τόμσεν για το ελληνικό χρέος δεν συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι, όπως δείχνουν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κουρέματος του εληνικού χρέους και χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις του Ταμείου «ξεπερασμένες» από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας..


Ωστόσο, εκεί που οι ευρωπαίοι δείχνουν να ταυτίζονται με το ΔΝΤ είναι η πιστή τήρηση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, προκειμένου να επιστρέψει σε «μονοπάτια ανάπτυξης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αννίκα Μπράιτχαρτ, που με τη σειρά της κάλεσε το ΔΝΤ να μην «βιάζεται» για τις εκτιμήσεις γύρω από το ελληνικό χρέος.

Τσακαλώτος: Άδικη η έκθεση του ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως παρά τις ενδείξεις και την ανάλυση που παρουσιάσθηκε, «παρατηρούμε ότι η έκθεση δεν είναι δίκαιη σε αρκετούς τομείς, ενώ πολλά από τα συμπεράσματά της δεν είναι συνεπή με τα πρόσφατα και καλά τεκμηριωμένα εμπειρικά στοιχεία».


Στάθηκε στη μεγάλη πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καταφέρνοντας να εφαρμόσει πολλές από τις βασικές εντολές των δανειστών. «Η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιταχύνθηκε σημαντικά, ιδιαίτερα των μεταρρυθμίσεων σε βάθος, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο ταμείο, η συνολική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων (περιλαμβανομένης της σημαντικής προόδου στην εισαγωγή των συστάσεων του ΟΟΣΑ) και ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα, η έκθεση αναφέρει μία επιβράδυνση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, η οποία δεν προκύπτει από όσα έχουν ήδη γίνει στη δημοσιονομική πολιτική, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και σε πολλούς τομείς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου