Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη CETA



Με ισχυρή πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις δύο εκθέσεις που αφορούν στη σύναψη της οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας καθώς και μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά, γνωστής ως CETA.
Η έκθεση της Επιτροπής Εμπορίου την οποία εισηγήθηκε ο Λετονός συντηρητικός (ΕΛΚ) Άρτις Πάμπρικς εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές.

Για την έκθεση αυτή, οι έξι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες είχαν καταθέσει έξι ξεχωριστά ψηφίσματα, και πολλαπλές τροπολογίες ιδιαίτερα από τις 2 ακροδεξιές ομάδες, που όμως απορρίφθηκαν στο σύνολό τους.

Η δεύτερη έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων την οποία παρουσίασε ο Βρετανός Σαρλ Τανόκ (Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές) εγκρίθηκε και αυτή με πλειοψηφία 506 ψήφους υπέρ, 142 κατά και 43 αποχές.

Για τους υποστηρικτές της CETA (ΣΟΕΣ, Συνολική Οικονομική Εμπορική Συμφωνία), πρόκειται για «συμφωνία-ορόσημο» ενώ για τους πολέμιους όπως η Μαρίν Λεπέν πρόκειται για «πραξικόπημα».

Παρότι υπήρξε άνετη πλειοψηφία και για τις δύο εκθέσεις, η ψηφοφορία έγινε εν μέσω διαμαρτυριών εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.
Μετά την έγκριση, οι ευρωβουλευτές που απέρριψαν τη Συμφωνία άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της και να κτυπούν τα έδρανά τους στο ημικύκλιο.

Έξω από το κτίριο, γύρω στα 400 με 500 άτομα, με τύμπανα, διαμαρτυρίες και πανό κατά της CETA, βρέθηκαν αντιμέτωπα με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που από νωρίς είχαν αποκλείσει μια πλατιά περίμετρο γύρω από το κτίριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου