Το ΔΝΤ ζητά περικοπές συντάξεων από το 2018

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έδειξε με το «καλημέρα» της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων τη διάθεση του για νέα σκληρά μέτρα και ζήτησε την περικοπή συντάξεων από το 2018. Όπως επανέλαβαν, η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ είναι «υψηλή» συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», το ΔΝΤ ζήτησε από την ελληνική πλευρά να ξεκινήσουν από του χρόνου οι περικοπές στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων, να μειωθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα η εθνική σύνταξη για τις νέες συντάξεις, αλλά και να αναπροσαμοστούν προ τα πάνω τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα σενάρια για τις μειώσεις στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο αυτές να αφορούν συντάξεις άνω των 600 ευρώ και να είναι κλιμακωτές, ανάλογα με το ύψος τους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις που αναμένεται να προκαλέσει το μέτρο.

Το Ταμείο ζήτησε η περικοπή στην προσωπική διαφορά των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα να αρχίσει το 2018 αντί για το 2019 ή το 2020 και σε βάθος πενταετίας. Ζήτησε να υπάρξει μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, καθώς είναι «υψηλή» σχετικά με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου