Γενς Σπαν: Ελλάδα και Θεσμοί βρίσκονται κοντά σε λύση για την αξιολόγηση



Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αγγλόφωνη τηλεόραση της Deutsche Welle το βράδυ της Τετάρτης Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν επανέλαβε την πρόσφατη εκτίμησή του ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από κάθε προηγούμενη. Όπως πρόσθεσε, απομένει να κάνει ακόμη «κάτι λίγο». Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Θεσμών και Ελλάδας το ζητούμενο «αυτή τη στιγμή είναι ότι ο καθένας θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις του και τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό».
Το ζήτημα της τρέχουσας αξιολόγησης δεν ήταν το μόνο θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο των ερωτήσεων του δημοσιογράφου της DW Μισέλ Φρίντμαν. Προηγουμένως ο παρουσιαστής είχε καταλογίσει στη γερμανική κυβέρνηση ότι αναφορικά με τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ενώ επιμένει η Ελλάδα να τηρεί τα κριτήρια, το ίδιο δεν ισχύ για τη Γερμανία καθώς και για άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα το ποσοστό του εξαγωγικού πλεονάσματος της Γερμανίας ανήλθε το 2016 στο 8%, ενώ η ΕΕ θέτει το όριο στο 6%. Στη δε περίπτωση των προϋπολογισμών της Γαλλίας και της Ιταλίας η Κομισιόν, με γερμανική στήριξη, επιτρέπει για πολλοστή φορά δημοσιονομικά ελλείμματα πέραν του 3%. Άλλωστε, σημείωσε ο Μισέλ Φρίντμαν, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι πολύ πιο επικίνδυνες για τη σταθερότητα της ΕΕ απ' ό,τι η Ελλάδα.

Αναφορικά με τη μείωση του υπέρογκου γερμανικού πλεονάσματος στις εμπορικές συναλλαγές ο Γενς Σπαν υποστήριξε ότι ήδη έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα μισθοί και συντάξεις, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια ολιγωρία στις δημόσιες επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά την κατηγορία για γερμανική συναίνεση ως προς τιε παρεκκλίσεις από τα κριτήρια σταθερότητας ο κ. Σπαν τόνισε ότι στην πραγματικότητα η γερμανική κυβέρνηση δεν θα ήθελε η Κομισιόν να προσεγγίζει «πολιτικά» το όλο θέμα αλλά «αντικειμενικά», βασιζόμενη σε «στοιχεία».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου