Με τέσσερις άξονες η επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού στην Αθήνα



Μια εξόχως σημαντική επίσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, μεσούσης, σημειωτέον, της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο αποκαλούμενος και ως «άνθρωπος των ειδικών αποστολών» στη γαλλική πολιτική σκηνή, βρίσκεται στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη με τέσσερις άξονες:
-Αξιολόγηση
-Επενδύσεις
-Μέλλον της Ευρώπης
-Μεταναστευτικό
Όσον αφορά τον πρώτο άξονα, το κλείσιμο της αξιολόγησης, το Παρίσι είχε φροντίσει από χθες να δώσει τη δική του «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης: διεμήνυσε, έτσι, ότι ελπίζει σε συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, πριν τις 20 Μαρτίου, αλλά και σε οριστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2018. Όπως, άλλωστε, υπενθύμιζαν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης σε επικοινωνία με το ΑΠΕ -ΜΠΕ, «παραδοσιακά η Γαλλία έχει σταθεί στο πλευρό των ελληνικών θέσεων. Με εποικοδομητικό ρόλο απέναντι στις ακραίες θέσεις μερίδας των δανειστών». Επιπροσθέτως, καθοριστική ήταν η στάση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ στην επίτευξη της συμφωνίας το καλοκαίρι του 2015.

Για τις επενδύσεις στη χώρα μας, σημειώνεται ότι είναι σταθερό το γαλλικό ενδιαφέρον, ενώ για τον σκοπό αυτό θα δει τους συμπατριώτες του επιχειρηματίες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, οι συναντήσεις του Γάλλου πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα γίνονται σε μια κομβική συγκυρία για την πορεία της ηπείρου μας. Λίγα 24ωρα πριν την Τετραμερή Συνάντηση των μεγάλων, παραδοσιακών ευρωπαϊκών χωρών (με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Ισπανίας), στις 6 Μαρτίου, στο Παρίσι. Και φυσικά, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο συμπλήρωσης των 60 χρόνων από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, στις 25 Μαρτίου. Για τη συγκεκριμένη επέτειο, υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητούσε, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον ομόλογό του από τη Μάλτα Γιόζεφ Μουσκάτ, «η Πολιτική Δήλωση της Ρώμης να περιλαμβάνει τα στοιχεία εκείνα που έκαναν την Ευρώπη ελκυστική και που έκαναν το ευρωπαϊκό όραμα ελκυστικό στους πολίτες της Ευρώπης, τον εκδημοκρατισμό και τη συνοχή της Ευρωζώνης, την επανεκκίνηση της διαδικασίας οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης που αναστράφηκε στα χρόνια της κρίσης, την κοινωνική Ευρώπη με πυρήνα ένα νομικά δεσμευτικό ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων». Εξάλλου, η Γαλλία και δη ο Πρόεδρός της, Φρανσουά Ολάντ, έχουν βαρύνοντα ρόλο και στη συνάντηση των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, τέλος, η Γαλλία είναι από τις συνεπέστερες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της πολιτικής μετεγκατάστασης και η Αθήνα έχει κάθε λόγο να συνεχιστεί αυτή η πολύ καλή συνεργασία. Μάλιστα, ο Γάλλος πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση που οργανώνει ο «Γαλλικός Οργανισμός για τη Μετανάστευση και την Ένταξη», για τους αιτούντες άσυλο που προβλέπεται να μετεγκατασταθούν στη Γαλλία μέσα στον Μάρτιο.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ θα επισκεφθεί, επίσης, το γαλλικό σχολείο και το γαλλικό ινστιτούτο, ενώ θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ.

Ο Μισέλ Σαπέν θα έχει, τέλος, συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, επίσης με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου