«Τα μέτρα θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση» ξεκαθαρίζει ο Σόιμπλε

Με αφορμή την τοποθέτηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, που δήλωσε ότι το ΔΝΤ ζητά εγγυήσεις από την αντιπολίτευση για τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά το 2019, ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που θα επιβληθούν στην Ελλάδα δεν επηρεάζονται από εκλογικά αποτελέσματα. Ζήτησε την «απαραίτητη νομοθέτηση» που δεν θα επιτρέπει σε μια νέα κυβέρνηση να αλλάξει τη συμφωνία.
Μιλώντας σε γερμανούς δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN), ο Σόιμπλε υπογράμμισε ότι τα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές για μετά το 2019 δεν θα επηρεαστούν από ενδεχόμενο εκλογών, που είναι «πολύ πιθανό να έχουν γίνει έως το 2020, όπως άλλωστε επιτάσσει και ο νόμος».


«Να γίνει η απαραίτητη νομοθέτηση»
Ο Σόιμπλε χαρακτήρισε σχεδόν αυτονόητο ότι τα μέτρα που συμφωνεί η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να γίνονται δεκτά και από όποιο κόμμα της αντιπολίτευσης εγείρει κυβερνητικές αξιώσεις και υποστήριξε πως θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα.

«Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Φυσικά η ελληνική αντιπολίτευση είναι εναντίον αυτών των μέτρων. Θα πρέπει όμως, οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε την Τρίτη ότι το ΔΝΤ ζητάει να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο μετά το 2019, δηλαδή την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου