Συνθήκες Μεσαίωνα στη Γερμανία: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς ρεύμα

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους περισσότεροι από 331.000 άνθρωποι στη Γερμανία έμειναν χωρίς ρεύμα, λόγω αδυναμίας να πληρώσουν τον λογαριασμό. Τους κόβουν το ρεύμα ακόμα και για 100 ευρώ. Το κατώτατο βοήθημα για ανέργους δεν επαρκεί λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας.
Alexandros Michailidis / SOOC

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutche Welle, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να επιβιώσουν χωρίς ζεστό φαγητό και νερό, και ηλεκτρικό ρεύμα. Μέσα σε ένα χρόνο οι αρχές έκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερους από 331.000 ανθρώπους, ακόμα και για ποσά των 100 ευρώ.

Ο κυριότερος λόγος διακοπής ρεύματος οφείλεται στο ότι το κατώτατο βοήθημα για ανέργους δεν επαρκεί λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας. Το ποσό που προβλέπεται για ρεύμα είναι 408 ευρώ το χρόνο για έναν εργένη. Σε περίπτωση που χρωστά κάποιος 100 ευρώ στον πάροχο τότε αμέσως παίρνει ειδοποίηση για διακοπή. Το 2015 ταχυδρομήθηκαν 6,3 εκατομμύρια τέτοια ειδοποιητήρια. Επιχειρήματα όπως ότι στο σπίτι ζουν παιδιά ή ότι χρειάζεται το ψυγείο για συντήρηση φαρμάκων, δεν έπαιξαν κανένα ρόλο.

Μαζική απειλή από τη φτώχεια

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία έχει αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που πρέπει να ζουν με λιγότερο από το 60% ενός μεσαίου οικογενειακού εισοδήματος. Οι φορείς πρόνοιας κρούουν το κώδωνα κινδύνου για μαζική απειλή από τη φτώχεια στη Γερμανία. Διότι το να μην μπορεί κανείς να πληρώσει τορεύμα είναι απότοκο της αδυναμίας να ανταπεξέλθει στο κόστος ζωής. Ένας στους τρεις ανέργους δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα απαραίτητα. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να πληρώσει ενοίκιο και νερό στην ώρα τους ή δεν μπορεί να θερμάνει επαρκώς το σπίτι του. Άλλα κριτήρια είναι το αυτοκίνητο, οι διακοπές, η τηλεόραση, το πλυντήριο ή το σταθερό τηλέφωνο. Σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ, υφίσταται κάποιος υλικές στερήσεις όταν δεν διαθέτει τα χρήματα για να αντιμετωπίσει τις δαπάνες τεσσάρων από τους παραπάνω τομείς της καθημερινότητας. Το 30,1% των ανέργων στη Γερμανία περιλαμβάνεται σε αυτήν την κατηγορία.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να δοθεί συγκεκριμένη βοήθεια και με μιαν άλλη μορφή: με την εξοικονόμηση ενέργειας. Δηλαδή ενεργειακοί επιθεωρητές επισκέπτονται σπίτια άνθρωπων που βρίσκονται σε κοινωνική ανάγκη και ελέγχουν λογαριασμούς ηλεκτρικού, νερού και θέρμανσης, μετρούν την κατανάλωση του ψυγείου και πολύ συχνά διαπιστώσουν ότι η αγορά νέου αξίζει περισσότερο τον κόπο και δίνουν σχετικές συμβουλές. Είναι απολύτως εφικτό να μειώσει κανείς τα έξοδα ενέργειας από 300 μέχρι 800 ευρώ το χρόνο.

«Δεν μπορώ να εκθέτω τα παιδιά μου»

Η διακοπή ηλεκτροδότησης έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή του Κουρτ. Ζει χωρισμένος από τη γυναίκα του και τα δυο του παιδιά έρχονται όλο και πιο σπάνια τα Σαββατοκύριακα. «Το ένα είναι τεσσάρων, το άλλο εννέα χρονών, δεν μπορώ να τα εκθέσω στην ταλαιπωρία να μην έχουν ζεστό νερό», λέει. Χάρη στη βοήθεια συμβούλου ενέργειας έγινε επανασύνδεση του ρεύματος μετά από 6 μήνες. Ο Χανς Βαϊνρότερ, εμπειρογνώμων ενέργειας στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή στο Μάιντς, ξέρει πολλές ανάλογες περιπτώσεις. «Ζωή χωρίς ηλεκτρικό είναι μια δύσκολη ζωή που σε βγάζει εκτός ρότας», λέει περιγράφοντας περιπτώσεις στις οποίες την ατελείωτη χειμωνιάτικη νύχτα σπάει το φως του κεριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου