Άδηλο το μέλλον του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία της ΕυρωζώνηςΤο ερώτημα που κυριαρχεί, πλέον, στις Βρυξελλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι εάν ο νυν πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει έστω και την παραμικρή πιθανότητα να παραμείνει στη θέση του μετά τη δήλωσή του σε γερμανική εφημερίδα ότι «δεν μπορείς να σπαταλάς τα χρηματά σου σε αλκοόλ και γυναίκες και μετά να ζητάς αλληλεγγύη». Δήλωση, η οποία ερμηνεύτηκε ως έμμεση βολή κατά των χωρών της νότιας Ευρώπης, έναντι των οποίων «οι χώρες της βόρειας Ευρωπης έδειξαν αλληλεγγύη», όπως είπε.

Οι δηλώσεις του προσκείμενου στη Σοσιαλδημοκρατία, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τελευταία -και ίσως σημαντικότερη- αυτή του τέως πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι, ο οποίος ζήτησε από τον Ολλανδό υπουργό -όπως άλλωστε και ο αντίπαλος του Μπέπε Γκρίλο- να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup. Διακριτικές αποστάσεις απο τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ έλαβε και η επίτροπος Μαργκερίτα Βεστάγκερ, σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ενώ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ανέφεραν πως ο Ντάισελμπλουμ, πλέον, δεν τους εκπροσωπεί.

Υπό κανονικές συνθήκες, από τη στιγμή που τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της τρίτης κατα σειρά οικονομικής δύναμης της Ευρωζώνης, καθώς και πολλοί άλλοι θέτουν θέμα παραίτησης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα έπρεπε να «ετοιμάζει τις βαλίτσες του». Πόσο μάλλον όταν σε μερικές εβδομάδες, κατά πάσα πιθανότητα, θα βρίσκεται εκτός ολλανδικής κυβέρνησης, μετά τα καταστροφικά εκλογικά αποτελέσματα για το κόμμα του.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν φαίνεται να βιάζεται, ούτε άλλωστε δείχνει διατεθειμένος να ζητήσει συγνώμη για αυτά που είπε. Γνωρίζει πως αυτές οι δηλώσεις δυσαρέστησαν πολλούς, όχι όμως και τους περισσοτερους υπουργούς των χωρών της βόρειας Ευρώπης, αρχής γενομένης από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε. Γνωρίζει, ακόμη, ότι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, του οποίου η θητεία, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα αρχίσει 1/1/2018, πιθανότατα θα είναι κεντροαριστερός, αφού η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά κατέχει τις τρεις προεδρίες της ΕΕ, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου