Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Η Βουλή θα έχει από την Δευτέρα το λόγο για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που «επικυρώνει» τη συμφωνία με τους θεσμούς. Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση ως επείγον, ενώ κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «συνειδητά ψέματα» εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και των ΜΜΕ που «προσπαθούν να πείσουν ότι το πολυνομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. ευρώ ως το 2021, χωρίς κανένα αντίμετρο». Από πλευράς της η ΝΔ, κάνει λόγο για νέα μέτρα με μεγάλες, οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.
Το σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», εισάγεται, στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας, για επεξεργασία και εξέταση στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση ως επείγον και με βάση όσα προβλέπει ο Κανονισμός, ο πρόεδρος της Βουλής έταξε προθεσμία υποβολής της Έκθεσης των Επιτροπών μέχρι την Τρίτη, 16 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00.

Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στις Επιτροπές, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου η συζήτηση και ψήφισή του να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την αναγκαιότητα ψήφισης του σχεδίου νόμου, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στην εισηγητική έκθεση, είναι πως «η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης διαμορφώνει το αναγκαίο περιβάλλον σταθερότητας για την ελληνική οικονομία, διαγράφοντας έναν καθαρό δημοσιονομικό διάδρομο για την ολοκλήρωση του προγράμματος ενώ συνιστά την αναγκαία προϋπόθεση για τον προσδιορισμό των ουσιαστικών μέτρων ρύθμισης του ελληνικού χρέους».

Επισημαίνεται εξάλλου πως «μέσα από το σύνολο των διατάξεων του παρόντος νομοσχεδίου, επιχειρείται όχι μόνο να εξασφαλιστεί η τακτική χρηματοδότηση μέσω της εκταμίευσης των συμφωνηθέντων πόρων, αλλά και να υπάρξει μέριμνα για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους μέσω μιας σειράς μέτρων στήριξης της κοινωνικής πλειονότητας, καθώς και να τεθούν τα βασικά θεμέλια για την επαναφορά της θεσμικής κανονικότητας στην αγορά εργασίας».

Ειδικά δε για τις διατάξεις τροποποίησης φορολογικών και συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων σημειώνεται ότι «αυτές υιοθετούνται ως προϋπόθεση για την εκκίνηση της συζήτησης που αφορά τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μέτρων που είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητά του».

Μαξίμου: Τα αντίμετρα είναι 7,5 δισ. έως το 2021
Για «συνειδητά ψέματα» εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και των ΜΜΕ που «προσπαθούν να πείσουν ότι το πολυνομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. ευρώ ως το 2021, χωρίς κανένα αντίμετρο» κάνουν λόγο πηγές της κυβέρνησης, που σημειώνουν ότι συνολικά το 2021, μαζί με θετικά μέτρα του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας υπάρχει ένα σύνολο θετικών μέτρων ύψους 7,559 δισ. ευρώ.

Συμφωνία - «Σήμα εξόδου από τα προγράμματα της επιτροπείας»
Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της τόνισε ότι «μια σημαντική πτυχή της συμφωνίας που πετύχαμε αφορά τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από φυσικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, ή από όσους έχουν σωρευμένα χρέη κατά 85% σε έναν πιστωτή».

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά έκανε λόγο για «κάτι παραπάνω από μια δίκαιη ισοπαλία, διότι», όπως είπε «η απαίτηση από την πλευρά τού ΔΝΤ ήταν για διπλασιασμό του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων» και διαβεβαίωσε ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

ΝΔ: Φορτώνουν τα βάρη στους αδύναμους
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία με τους δανειστές φορτώνει τα βάρη στους αδύναμους και τσακίζει τη μεσαία τάξη, δεσμεύοντας και την επόμενη κυβέρνηση σε μειώσεις συντάξεων.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που έρχονται μετά τη συμφωνία των δανειστών με την Αθήνα, υποστήριξε πως η σημερινή κυβέρνηση «προχωρά σε μεγάλες, οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις. Δεσμεύεται, μάλιστα, στο μνημόνιο, ότι οι μειώσεις αυτές δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα».


ΚΚΕ: Η δημοσιοποίηση των προαπαιτουμένων αποκαλύπτει το τερατώδες ψέμα της κυβέρνησης
«Η δημοσιοποίηση των 140 προαπαιτουμένων της συμφωνίας αποκαλύπτει το τερατώδες ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι δήθεν η διαπραγμάτευσή της απέτρεψε τις αντεργατικές απαιτήσεις», αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για «τα αντεργατικά μέτρα της "Συμφωνίας"».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου