Πιέσεις των ΗΠΑ να ενταχθεί το ΝΑΤΟ στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Συρία και το Ιρακ -VIDEO-

Η Συνολική στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εθνικής Αμύνης σήμερα  στις Βρυξέλλες. ΤΟ Συμβούλιο αμύνης συνέρχεται  μια μέρα μετά την συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής (αρχηγοί Επιτελείων)  στην οποία τέθηκε ανοιχτά  το θέμα της  οργανικής ενσωμάτωση του ΝΑΤΟ στο "διεθνή συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας" (ISIS)  που πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιρακ και την Συρία και επικεφαλής του οποίου είναι οι ΗΠΑ.

Μια βδομάδα πριν την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου θα παραστεί για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ήπειρο ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ  και θα αποφασίσει οριστικά για το θέμα αυτό η συνεδρίαση των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς θα παραστεί  και ο Γενικός Γραμματέας της ατλαντικής Συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπεργκ. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Π.Καμμένος

Αναλυτικότερα  το Συμβούλιο θα προβεί σε απολογισμό της εφαρμογής της Συνολικής στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Οι υπουργοί Άμυνας θα εξετάσουν την εφαρμογή των πρωτοβουλιών που συμφωνήθηκαν στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 6ης Μαρτίου 2017. 
Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στα εξής:
  • στη δυνατότητα μιας μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO)
  • στη δυνατότητα συντονισμένης ετήσιας επισκόπησης στον τομέα της άμυνας (CARD) με κινητήρια δύναμη τα κράτη μέλη
  • στην ενίσχυση των εργαλείων ταχείας αντίδρασης της ΕΕ, μεταξύ άλλων των μάχιμων μονάδων της ΕΕ
  • στις εταιρικές σχέσεις στο πλαίσιο της Κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας

Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα αναφορικά με την εφαρμογή της Συνολικής στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Τα συμπεράσματα αυτά, καθώς και η συζήτηση μεταξύ των υπουργών, θα ληφθούν υπόψη στην έκθεση εφαρμογής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία αναμένεται τον Ιούνιο του 2017.

Συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ

Το Συμβούλιο θα συζητήσει τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τις εν εξελίξει εργασίες μέσω της κοινής δέσμης προτάσεων για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (γνωστής και ως κοινής δήλωσης της Βαρσοβίας).
Η Στρατιωτική ΕπιτροπήΤο NATO πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί ως συμμαχία στον διεθνή συνασπισμό ο οποίος μάχεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, συνέστησαν  οι επιτελάρχες του έπειτα από μία εβδομάδα συμμαχικών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες ηγούνται αυτού του συνασπισμού που διεξάγει από το 2014 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον του ΙΚ, ασκούν εδώ και καιρό πιέσεις στην Ατλαντική Συμμαχία να ενταχθεί σε αυτόν και ως όλον. Και τα 28 μέλη του ήδη συμμετέχουν ως κράτη στον συνασπισμό.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά την προεκλογική εκστρατεία του είχε χαρακτηρίσει το NATO «απαρχαιωμένο», απαίτησε από τους συμμάχους να κάνουν περισσότερα στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

«Η συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι: "θα γίνει το NATO μέλος αυτού του συνασπισμού;" Αυτή η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην προσεχή σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων» την Πέμπτη 25η Μαΐου στις Βρυξέλλες, εξήγησε ο στρατηγός Πετρ Πάβελ, ο οποίος προεδρεύει της στρατιωτικής επιτροπής της Ατλαντικής Συμμαχίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

«Το συζητήσαμε με τους επικεφαλής των επιτελείων και η σύστασή μας είναι ότι πρέπει το NATO να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει μέλος αυτού του συνασπισμού», πρόσθεσε ο στρατηγός Πάβελ.

Το NATO, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία, μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί να ενταχθεί στον συνασπισμό κατά του ΙΚ, καθώς τα κράτη μέλη του φοβούνται πως αυτό θα δώσει την εικόνα πως οι δυτικοί συνασπίζονται εναντίον χωρών και οργανισμών των Αράβων.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία μέχρι τώρα εναντιωνόταν, εμφανίστηκε πιο ανοικτή στο ενδεχόμενο αυτό κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Βερολίνο με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όμως, έσπευσε να προσθέσει η Μέρκελ, «αυτό δεν σημαίνει ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Γερμανίας, για παράδειγμα η επιτήρηση των AWACS (σ.σ. των γερμανικών ιπτάμενων ραντάρ που είναι αυτή τη στιγμή ανεπτυγμένα στην Τουρκία) θα διευρυνθεί».

Ο Στόλτενμπεργκ έχει επαναλάβει ότι η «εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων» αποτελεί την καλύτερη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει το NATO στις χώρες όπου διεξάγονται συγκρούσεις με τρομοκράτες.

Στο Ιράκ, οι Σύμμαχοι έχουν ήδη αρχίσει να εκπαιδεύουν στελέχη της ιρακινής αστυνομίας και τους προμηθεύουν με κιτ για την εξουδετέρωση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Στα τέλη του Μαρτίου, ο Στόλτενμπεργκ είχε διευκρινίσει ότι το NATO σχεδιάζει να επεκτείνει αυτή την αποστολή, προσφέροντας «μαθήματα στρατιωτικής ιατρικής» και υποστήριξη στη «συντήρηση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων».

Πάντως σε αυτό το στάδιο, δεν προβλέπεται μια αποστολή ευρείας κλίμακας στο Ιράκ, ανέφερε σήμερα ο στρατηγός Πάβελ.

«Δεν θεωρώ απαραίτητη μια αποστολή παρόμοια με τη "Resolute Support"», σημείωσε, αναφερόμενος στην επιχείρηση του NATO στο Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου