Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας

Παίρνει διαστάσεις η κόντρα ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία. Αφού το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τα σχόλια του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, αναφορικά με τις συλλήψεις στην Τουρκία, έξι ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι απαράδεκτα κι αποτελούν παρέμβαση στην τουρκική δικαιοσύνη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε μέτρα κατά της Τουρκίας.
Η Γερμανία την Τετάρτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής των πληρωμών των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων στην Τουρκία, μετά την διαμαρτυρία που έκανε στον Τούρκο πρεσβευτή στο Βερολίνο, για τις συλλήψεις έξι ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και η επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Ιντίλ Εζέρ, καθώς και ένας Γερμανός πολίτης.

Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανακοίνωσε μέτρα κατά της Τουρκίας με τη στήριξη της Μέρκελ σκληραίνοντας τη στάση της χώρας απέναντι στην Τουρκία.

Όπως υπογράμμισε ο Γκάμπριελ, η Γερμανία θα μιλήσει με τους εταίρους της στην Ε.Ε. σχετικά με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ένωσης και κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί γερμανικές εταιρικές επενδύσεις στην Τουρκία. Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να προσβλέπει σε συνομιλίες για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία και εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία που προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί στην Τουρκία.

«Θα πρέπει οι πολιτικές μας προς την Τουρκία να πάνε σε μια νέα κατεύθυνση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως το κάναμε μέχρι σήμερα. Πρέπει να είμαστε πιο σαφείς από όσο είμαστε μέχρι τώρα ώστε εκείνοι που είναι υπεύθυνοι στην Άγκυρα να καταλάβουν ότι τέτοιες πολιτικές συνεπάγονται συνέπειες», δήλωσε ο Γκάμπριελ και πρόσθεσε πως τα μέτρα αυτά συμφωνήθηκαν από κοινού με την Α. Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου