Η Μαδρίτη διώκει τους ηγέτες της Καταλονίας - Στο Βέλγιο ο Πουτζδεμόν

Η ισπανική εισαγγελία ζήτησε τη Δευτέρα την άσκηση δίωξης για ανταρσία και κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος, σε βάρος μελών της πρώην καταλανικής κυβέρνησης. Αναμένεται να διωχθούν ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος κατέφυγε στο Βέλγιο, και καθαιρεθέντες περιφερειακοί υπουργοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, o εισαγγελέας Χοσέ Μανουέλ Μάζα, δήλωσε ότι μεταξύ των μηνυθέτων είναι ο πρώην κυβερνήτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο πρώην αντιπρόεδρος, Οριόλ Ζουνκέρας, ενώ η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Καρμ Φορκαντέλ, τίθεται υπό έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαδρίτη προχώρησε προ ημερών στην καθαίρεση της καταλανικής κυβέρνησης και ανέλαβε τα ηνία, δίνοντας προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα στον Πουτζδεμόν και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη για να μαζέψουν από τα γραφεία τους τα πράγματα τους και να απομακρυνθούν από αυτά.

Όπως ξεκαθάρισε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χουάν Ιγκνάσιο Ζόντο, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περιορίσει στο ελάχιστον την παρέμβαση της και η ελπίδα της είναι να μην συμπεριφερθεί «ανόητα» η απερχόμενη Αρχή της Καταλονίας.

Συμμετοχή Πουτζδεμόν στις τοπικές εκλογές

Τη συμμετοχή του στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ανακοίνωσε το Καταλανικό Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (PDeCat) του καθαιρεθέντος Καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτζδεμόν.

«Στις 21 θα πάμε στις κάλπες, θα πάμε με την πεποίθηση ότι είμαστε προσηλωμένοι στο ότι η καταλανική κοινωνία πρέπει να μπορεί να εκφράζεται», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του PDeCat Μάρτα Πασκάλ. 

Νωρίτερα, άλλο καταλανικο κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), ανακοίνωσε επίσης ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.

Στο Βέλγιο ο Πουτζδεμόν

Όπως αναφέρουν τα ισπανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ο καθαιρεθείς προεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, που θα πραγματοποιήσει μια δήλωση σήμερα το απόγευμα, ενδέχεται να ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή, μαζί με τα άλλα πέντε παυθέντα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησής του.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο Πουτζδεμόν αναχώρησε για το Βέλγιο με μέλη της παυθείσας κυβέρνησής του. Ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου είχε δηλώσει χθες πως η χορήγηση ασύλου στον Κάρλες Πουτζδεμόν από το Βέλγιο «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα», αν το ζητήσει ο ίδιος. 

Ο Βέλγος δικηγόρος Πολ Μπεκαέρ επιβεβαίωσε πως ο Καταλανός ηγέτης βρίσκεται στη χώρα και ότι ο ίδιος ανέλαβε να τον εκπροσωπήσει.


Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters δεν διευκρίνισε ωστόσο αν εργάζεται ώστε να υποβάλει αίτημα χορήγησης ασύλου στον Πουτζδεμόν. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν με όρισε νομικό εκπρόσωπό του, καθώς επί του παρόντος βρίσκεται στο Βέλγιο» ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου