Ρωσία: «Η χώρα που κάποτε βάσιζε την ίδια της την ύπαρξη στον Οκτώβριο, περνά την επέτειο των εκατό ετών της Επανάστασης μέσα σε εκκωφαντική σιωπή»

Η Ρωσία τιμά σήμερα χωρίς φανφάρες τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, του μεγάλου πολιτικού σεισμού του 20ού αιώνα, η οποία προϋποθέτει μία βίαιη ανατροπή καθεστώτος, πράγμα που δεν θέλει να θυμάται το Κρεμλίνο.

Εάν η επέτειος της Επανάστασης γιορταζόταν μεγαλοπρεπώς με την Μεγάλη Παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία κάθε 7η Νοεμβρίου στη σοβιετική εποχή, το επίσημο πρόγραμμα της σημερινής ημέρας περιορίζεται σε σεμνές εκθέσεις και συμπόσια μεταξύ ειδικών.


Εάν υπάρχει παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, αυτή είναι η αναβίωση με στολές εποχής της παρέλασης του 1941 κατά τη διάρκεια της μάχης της Μόσχας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και οι σπάνιες εκδηλώσεις μνήμης που αφορούν το ευρύ κοινό είναι για τις αρχές η ευκαιρία για να τονιστεί η εθνική ενότητα και η συμφιλίωση.

«Για ποιον λόγο πρέπει να γιορτάσουμε αυτό το γεγονός;», αναρωτήθηκε τον Οκτώβριο μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, που παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο ρωσικό κοινοβούλιο, οργανώνει συγκέντρωση μπροστά στο άγαλμα του Καρλ Μαρξ, κοντά στο Κρεμλίνο. Ωστόσο, η εκδήλωση αυτή δεν αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 5.000 διαδηλωτές.

Το κίνημα «Η Αλλη Ρωσία» της εθνικιστικής αριστεράς, του συγγραφέα Εντουαρντ Λιμόνοφ, προγραμματίζει επίσης συγκέντρωση έχοντας εξασφαλίσει άδεια από τις αρχές της Μόσχας. Περί τους 20 υποστηρικτές του συνελήφθησαν χθες από την αστυνομία στην Αγία Πετρούπολη.

Τέλος στις διαιρέσεις του παρελθόντος 

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μέχρι στιγμής αποφύγει τις περισσότερες από τις εκδηλώσεις που έχουν οργανωθεί για την εκατονταετία της Οκτωβριανής Επανάστασης, περιλαμβανομένου του φαντασμαγορικού 3D σόου στην πρόσοψη των Χειμερινών Ανακτόρων στην γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη.

Η μία από τις εκδηλώσεις στην οποία συμμετείχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν τα εγκαίνια μίας νέας εκκλησίας στη Μόσχα, ένα γεγονός που χαρακτήρισε «βαθιά συμβολικό», τη στιγμή που η Επανάσταση του 1917 καταδίωξε τον κλήρο και τους πιστούς.

Στο τέλος του Οκτωβρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εγκαινίασε επίσης ένα μνημείο προς τιμήν των θυμάτων της πολιτικής καταστολής, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι θέλει «να τραβήξει μία γραμμή» στις διαιρέσεις του παρελθόντος.

Η Επανάσταση αποτελεί «αναπόσπαστο και περιπεπλεγμένο τμήμα της ιστορίας μας», που πρέπει «να τύχει αντικειμενικής μεταχείρισης και σεβασμού», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο Πούτιν που προσπάθησε, από την έλευσή του στη εξουσία να συμφιλιώσει την ρωσική κοινωνία και την εθνική μνήμη.

Για τον Πούτιν, δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού της τσαρικής Ρωσίας, τη σταθερότητα και τις παραδοσιακές αξίες της οποίας εξαίρει, από τη σοβιετική Ρωσία, της οποίας αποτελεί προϊόν.

Η επιτροπή που συστάθηκε για τις εκδηλώσεις μνήμης αντανακλά αυτήν την προσοχή με την οποία αντιμετωπίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν το θέμα. Απαρτίζεται από ανεξάρτητες προσωπικότητες, επικριτές της εξουσίας, υπουργούς και εκπροσώπους της ρωσικής εκκλησίας, αλλά κανένα μέλος του σημερινού Κομμουνιστικού Κόμματος ή τους μοναρχικούς.


Εκκωφαντική σιωπή

Για το Κρεμλίνο, οι εκδηλώσεις μνήμης για την Οκτωβριανή Επανάσταση θα πρέπει να χρησιμεύσουν στην άντληση των διδαγμάτων του παρελθόντος. Και αυτά τα διδάγματα είναι ξεκάθαρα : οχύρωση απέναντι σε οποιαδήποτε πρόθεση αμφισβήτησης της εξουσίας από τον «δρόμο», κυρίως λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου 2018 στις οποίες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι υποψήφιος για τέταρτη θητεία.

Η ελάχιστη μορφή αμφισβήτησης δαιμονοποιείται αμέσως από την εξουσία, που βλέπει σε κάθε κοινωνική ή πολιτική διαμαρτυρία το έργο «αντιπατριωτικών» δυνάμεων λιγότερο ή περισσότερο συνδεδεμένων με το εξωτερικό.

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε το σαββατοκύριακο εκατοντάδες διαδηλωτές κατά του Πούτιν στη Μόσχα και άλλες πόλεις, που κατέβηκαν στον δρόμο έπειτα από πρόσκληση εθνικιστή αντιφρονούντα που έχει καταφύγει στη Γαλλία, καθώς και δεκάδες μέλη εθνικιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων.

Για πολλούς Ρώσους, η εκατονταετία της Οκτωβριανής Επανάστασης θα περάσει απαρατήρητη. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε κατά παραγγελία του Κομμουνιστικού Κόμματος, το 58% του πληθυσμού ούτε που γνωρίζει για την επέτειο.

« «Η χώρα που κάποτε βάσιζε την ίδια της την ύπαρξη στον Οκτώβριο, περνά την επέτειο των εκατό ετών της Επανάστασης μέσα σε εκκωφαντική σιωπή» », δηλώνει ο ιστορικός Ιβάν Κουρίλα στην εφημερίδα Vedomosti.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου