Στον αέρα ο σχηματισμός κυβέρνησης στο Βερολίνο

Οι μαραθώνιες συναντήσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων για τον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία κατέρρευσαν το βράδυ της Κυριακής, καθώς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία, πυροδοτώντας πολιτική κρίση στη Γερμανία. «Είναι καλύτερα να μην κυβερνήσουμε από το να κυβερνήσουμε με λάθος τρόπο», σημείωσε ο επικεφαλής του νεοφιλελεύθερου FDP, Κρίστιαν Λίντνερ. Δεν είναι σαφές ακόμα ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ.
Οι προσπάθειες της Άνγκελα Μέρκελ να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων και να εξασφαλίσει μια τέταρτη συναπτή θητεία στο αξίωμα δέχθηκαν βαρύ πλήγμα, όταν το ένα από τα κόμματα που συμμετείχε στις διερευνητικές συνομιλίες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), αποφάσισε να αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Η Μέρκελ δήλωσε λίγη ώρα μετά την αποχώρηση του FDP από τις διερευνητικές συνομιλίες ότι το πρωί θα ενημερώσει τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ότι δεν μπορεί πλέον να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Η εξέλιξη φέρνει τη Γερμανία μπροστά σε δύο επιλογές χωρίς προηγούμενο στη μεταπολεμική εποχή: είτε η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) θα σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Πράσινους, είτε ο πρόεδρος θα προκηρύξει νέες, πρόωρες εκλογές αφού τα κόμματα δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ο ήσσων εταίρος στην απερχόμενη κυβέρνηση της Μέρκελ, που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, απέκλεισαν το ενδεχόμενο επανάληψης του σχηματισμού μεγάλου συνασπισμού μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές.

«Είναι μια ημέρα βαθιάς περισυλλογής για το πώς θα προχωρήσει η Γερμανία», δήλωσε η Μέρκελ, στους δημοσιογράφους πριν προσθέσει ότι «ως καγκελάριος, θα κάνω τα πάντα για να εγγυηθώ πως αυτή η χώρα θα κυβερνηθεί καλά τις δύσκολες εβδομάδες που θα έλθουν» και θα ξεπεράσει την - για πολλούς, απροσδόκητη - πολιτική κρίση.

Το ευρώ υποχωρούσε έναντι του ιαπωνικού γεν και του αμερικανικού δολαρίου στις ασιατικές αγορές λίγη ώρα αφού ο επικεφαλής του νεοφιλελεύθερου FDP, ο Κρίστιαν Λίντνερ, ανακοίνωσε, περί τις 01:00 (ώρα Ελλάδας) ότι το κόμμα αποσύρεται από τις συνομιλίες διότι δεν βρέθηκε κοινός τόπος για ζητήματα-κλειδιά.
Την Κυριακή «δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, αντιθέτως είχαμε οπισθοδρομήσεις, διότι αμφισβητήθηκαν συγκεκριμένοι συμβιβασμοί», είπε ο Λίντνερ στους δημοσιογράφους. «Είναι καλύτερα να μην κυβερνήσουμε από το να κυβερνήσουμε με λάθος τρόπο. Αντίο!».





Τα τέσσερα κόμματα κατέβαλαν προσπάθειες επί τέσσερις εβδομάδες και πλέον να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε ζητήματα όπως το προσφυγικό, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι δημόσιες δαπάνες, η φορολογία. Ένα από τα μείζονα ζητήματα που προκαλούσαν τριβές ήταν η απαίτηση της CSU να τεθεί όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που υποδέχεται η Γερμανία κάθε χρόνο, στην οποία εναντιώνονταν οι Πράσινοι.

Ο Λίντνερ δήλωσε ότι πέρα από τα μείζονα ζητήματα στα οποία υπήρχαν διαφωνίες, τα κόμματα δεν μπόρεσαν να οικοδομήσουν επαρκή αμοιβαία εμπιστοσύνη, κάτι που θεωρούσε προϋπόθεση ώστε η επόμενη κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή καθ' όλη την τετραετή κοινοβουλευτική περίοδο.

«Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε» τονίζει το SPD

Ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ ανέφερε ότι η αποτυχία των διερευνητικών δεν πρόκειται να αλλάξει τη θέση του κόμματος που είναι αποφασισμένο να μη συνεργαστεί με τη Μέρκελ. «Το αποτέλεσμα των εκλογών για το SPD δεν άλλαξε με τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις διάρκειας εβδομάδων και με τις δηλώσεις των άλλων κομμάτων».

Υπέρ αυτής της θέσης είχε ταχθεί την Κυριακή και ο πρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, που είχε δηλώσει ότι αν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα τέσσερα κόμματα, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές. «Εκτιμώ ότι οι συμμετέχοντες στις διερευνητικές συζητήσεις θα καταλήξουν σε έναν κοινό παρονομαστή. Εάν δεν συμβεί αυτό δεν θα υπάρξει μεγάλος συνασπισμός αλλά νέες εκλογές. Η ευθύνη γι αυτό θα βαρύνει όλους τους διαπραγματευόμενους αλλά ιδίως την καγκελάριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου