65 φόνοι δημοσιογράφων το 2017

Στους 65 ανέρχεται ο αριθμός των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν παγκοσμίως το 2017, με τους περισσότερους να σημειώνονται στη Συρία, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό θυμάτων τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με τον απολογισμό, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στη Συρία με 12 θύματα, δεύτερο έρχεται το Μεξικό με 11 και ακολουθεί το Αφγανιστάν, το Ιράκ και οι Φιλιππίνες με 9, 8 και 4 δημοσιογράφους αντίστοιχα.

Ανάμεσα στους δολοφονηθέντες, πενήντα επαγγελματίες, επτά μπλόγκερς και οκτώ «συνεργάτες μέσων ενημέρωσης».

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ο αριθμός αυτός πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό φόνων επαγγελματιών δημοσιογράφων εδώ και δεκατέσσερα χρόνια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων, αλλά και στο γεγονός ότι οι πιο επικίνδυνες χώρες «εγκαταλείπονται από τους δημοσιογράφους τους».

«Αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης καλύτερης προστασίας των δημοσιογράφων και του πολλαπλασιασμού των εκστρατειών που διεξήχθησαν για τον σκοπό αυτό από διεθνείς οργανώσεις, αλλά και τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης» εξηγεί η σχετική έκθεση.

«Το Μεξικό είναι η πιο επικίνδυνη μη εμπόλεμη χώρα του κόσμου για τους δημοσιογράφους», υπογραμμίζει επίσης η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου