Η επαναφορά της κόντρας της κυβέρνησης με τους δικαστές επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες και κορυφώθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει τις ρυθμίσεις για το πόθεν έσχες τη Δευτέρα, όχι μόνο για τους δικαστές αλλά για όλους τους υπόχρεους. Σε θέσεις μάχης η κυβέρνηση που δεν προτίθεται να υποχωρήσει.
Μετά το πάγωμα της υποβολής πόθεν έσχες για τους δικαστές το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να ακυρώσει τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και όλων των υπολοίπων υπόχρεων ακυρώνοντας έτσι την σχετική τροποποιημένη υπουργική απόφαση που ρύθμιζε τις λεπτομέρειες της υποβολής.
Συγκεκριμένα, μετά από έκτακτη συνεδρίασή το Συμβούλιο ακύρωσε στο σύνολό της την υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 1069/19.10.2017) του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με την οποία καθορίζεται το περιεχόμενο υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, η Ολομέλεια έκρινε ότι η απόφασή της αφορά όλους τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων καθώς είναι μη νόμιμες οι ρυθμίσεις ή παραλείψεις που αφορούν:
1) Την υποχρέωση δηλώσεως των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ, που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ.
2) Η μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας, τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου, όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες.
3) Η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων, ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά.
4) Η μη πρόβλεψη, προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις, για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως.
5) Η υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
6) Προκειμένου περί τραπεζικών λογαριασμών, η υποχρέωση αθροίσεως των προερχομένων από κάθε πηγή ποσών καθ΄ όλο το έτος και ακολούθως παράθεση των πηγών από τις οποίες προέρχεται το απομένον στις 31 Δεκεμβρίου υπόλοιπο του λογαριασμού και του ακριβούς ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές, αφού αφαιρεθούν τα ποσά των αναλήψεων, χωρίς να προσδιορίζεται από ποια πηγή ο/η υπόχρεος μπορεί να αφαιρέσει τα ποσά που ανέλαβε.
Θέσεις μάχης
Στο άκουσμα της απόφασης, το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισε μέσω διαρροών να κάνει γνωστή τη δυσαρέσκειά του, διαμηνύοντας παράλληλα πως αναμένεται να επιμείνει στη ρύθμιση. «Να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος» φέρονται να δήλωσαν κυβερνητικοί κύκλοι, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαιώσε πως το θέμα θα παραμείνει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.
Η απόφαση έφερε ήδη την απόφαση αρκετών κυβερνητικών βουλευτών, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έδωσε το στίγμα της κυβέρνσηης στη Βουλή ότι «αν εμφιλοχωρήσουν εξαιρέσεις, τότε ο νόμος που υποχρεώνει αληθή δήλωση “πόθεν έσχες” δεν υπάρχει. Οποιος λέει το αντίθετο κοροϊδεύει την κοινωνία. Αν υποχρεούται κάποιος προς δήλωση και ο νόμος ή οι δικαστικές αποφάσεις τού λένε ότι έχεις υποχρέωση να δηλώσεις καταθέσεις σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά όχι τα μετρητά στη θυρίδα, τότε καταδολιεύεται ο νόμος και ακυρώνεται η λαϊκή επιταγή για διαφάνεια και έλεγχο».
Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα, εν αναμονή της χθεσινής απόφασης και απέναντι στις κυβερνητικές πιέσεις για έγκριση της ρύθμισης, η μία μετά την άλλη οι δικαστικές ενώσεις βρέθηκαν στα κάγκελα, κάνοντας λόγο για «παρεμβάσεις» στο έργο της Δικαιοσύνης.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έκανε λόγο για «χειραγώγηση» της Δικαιοσύνης αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού και κυβερνητικών στελεχών, ενώ η Ένωση Δικαστών εξέφραση την «de facto αμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών».
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της υποβολής πόθεν έσχες από όλους τους κρατικούς λειτουργούς επί ίσοις όροις αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας και το επόμενο διάστημα, και κρίνοντας από τις μέχρι στιγμής αντιδράσεις, δεν αναμένεται να έχει εύκολη διευθέτηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου