«Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε πραγματικά τα μνημόνια» τονίζει ο Βίζερ

Ο απερχόμενος επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης και τόνισε ότι είναι η πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα που ενστερνίστηκε πραγματικά τους στόχους των μνημονίων. Επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχει η τάση να αποδίδονται οι ευθύνες στους ξένους και υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από τους δανειστές στην Ελλάδα απάλειψαν χοντρές ανισορροπίες και λάθη. Εξαπέλυσε πυρά κατά του Γιάνη Βαρουφάκη που «δεν ενδιαφερόταν για διάλογο».
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο απερχόμενος πρόεδρος του Euroworking Group και επικεφαλής αυτού επί έξι χρόνια, Τόμας Βίζερ, παραχώρησε συνέντευξη στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, αφού παρέδωσε τα σκήπτρα στον Ολλανδό Χανς Φάιλμπριφ. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη που πίστεψε και εφάρμοσε σωστά τους μνημονιακούς όρους.

«Τα μνημόνια απάλειψαν τα λάθη»

Ο Βίζερ υποστήριξε πως μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να σταθεί στα πόδια της, καθώς η επιβολή μνημονιακών μέτρων δεν βγαίνει μακροπρόθεσμα. Τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν οι δανειστές στη χώρα δεν τη μετέτρεψαν σε Ελβετία ή Λουξεμβούργο αλλά κατάφεραν να απαλείψουν τα λάθη και τις χοντρές ανισορροπίες.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μετά από μια οκταετία με προγράμματα προσαρμογής η Ελλάδα δεν μπορεί μόνο να σταθεί στα πόδια της, αλλά είναι κιόλας υποχρεωμένη. Γιατί τα προγράμματα αυτά μακροπρόθεσμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τη νομιμοποίηση του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Βεβαίως οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών δεν μετέτρεψαν τη Ελλάδα σε Ελβετία ή Λουξεμβούργο, ωστόσο απάλειψαν τις χοντρές ανισορροπίες και τα λάθη».


«Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε πραγματικά τα μνημόνια»

Υποστήριξε ότι τα μνημόνια που επιβάλλονται στις χώρες μπορούν να πετύχουν επιδιορθώσεις, αλλά δεν αρκούν για να υπάρξουν πραγματικά βαθιές τομές σε μια κοινωνία, καθώς αυτό είναι δουλειά των πολιτών και των πολιτικών της εκάστοτε χώρας, που «θα πρέπει να ασκήσουν αυτοκριτική και να αναζητήσουν τις αιτίες της κρίσης».

Αναφερόμενος στην εμπειρία του σχετικά με την Ελλάδα την τελευταία εξαετία, υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, η Ελλάδα δεν προχώρησε σωστά τις μεταρρυθμίσεις που της επιβλήθηκαν. Αυτό άλλαξε μόνο τον τελευταίο χρόνο, με τη σημερινή κυβέρνηση που πίστεψε πραγματικά στα μνημόνια.

«Από όλες τις χώρες της κρίσης αυτό το πέτυχε καλύτερα η Ιρλανδία. Καλά προχώρησε το πράγμα και στην Ισπανία, κάπως λιγότερο καλά στην Πορτογαλία και την Κύπρο. Στην Ελλάδα όμως δεν το βλέπουμε ακόμα. Εκεί υπάρχει η τάση να αποδίδονται οι ευθύνες στους ξένους. Μόνο όμως όταν μια κυβέρνηση ενστερνισθεί τους στόχους ενός προγράμματος, μπορεί να λειτουργήσει και η εφαρμογή του και να εξηγηθεί πειστικά στους πολίτες η αναγκαιότητά του… Αυτό δεν συνέβη στην Ελλάδα, με καμιά κυβέρνηση. Τα πράγματα βελτιώθηκαν ανέλπιστα μόνο τον τελευταίο χρόνο».


«Δεν ήθελε διάλογο μαζί μας ο Βαρουφάκης»

Ερωτηθείς για τους πρώτους μήνες της ελληνικής κυβέρνησης το 2015, ο Βίζερ εξαπέλυσε πυρά στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας πως δεν αναζητούσε τη συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους και επιθυμούσε να αποσπάσει πολλά χρήματα χωρίς όρους.

«Αυτό που θυμάμαι εντονότερα είναι ότι ο Βαρουφάκης μονολογούσε υπερβολικά και δεν ενδιαφερόταν για διάλογο. Αυτό εξηγείται και από το ότι εξαρχής ακολουθούσε τη στρατηγική να μην καταλήξει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Κι αυτό με σκοπό την τελευταία στιγμή και χάρη στον πανικό που θα δημιουργούνταν να αποσπάσει πολλά χρήματα χωρίς όρους. Επρόκειτο για μια λανθασμένη τακτική που κόστισε στον ελληνικό λαό πολύ χρήμα, ανάπτυξη και απασχόληση».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου