Με κυρώσεις απειλούνται Facebook και Twitter στη Βρετανία

Ως τις 18 Ιανουαρίου δόθηκε διορία στο Facebook και το Twitter να παράσχουν τις πληροφορίες που διαθέτουν για ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στο δημοψήφισμα για το Brexit.
«Πέρασε πάνω από ένας μήνας αφότου ζητήσαμε αυτές τις πληροφoρίες από το Facebook και θέλουμε να δούμε πράξεις», είπε ο Ντάμιαν Κόλινς, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού στη Βουλή των Κοινοτήτων (DCMS). Μετά τις 18 Ιανουαρίου στους δύο κολοσσούς μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις, προειδοποίησε.

Η DCMS δεν έχει τη δυνατότητα να τιμωρήσει τις δύο εταιρείες, όμως ο Ντ. Κόλινς υπογράμμισε ότι τον στηρίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Μάθιου Χάνκοκ. «Η Επιτροπή δεν είναι η μόνη που επιθυμεί να λάβει μέτρα το Facebook, το θέλει και η κυβέρνηση επίσης», είπε.

Η Επιτροπή ζήτησε από τις δύο εταιρείες να της παράσχουν στοιχεία για την ενδεχόμενη ρωσική ανάμιξη μετά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για την Internet Research Agency. Αυτή η εταιρεία που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη και φέρεται ότι συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορείται ότι ανάρτησε χιλιάδες μηνύματα σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Σε επιστολή που απευθύνεται στη βρετανική εκλογική επιτροπή, το Facebook βεβαιώνει ότι εντόπισε μόνο τρεις διαφημίσεις που χρηματοδοτήθηκαν από αυτήν την εταιρεία και έφτασαν στο βρετανικό κοινό. Υποστηρίζει επίσης ότι χειρίστηκε «με μεγάλη σοβαρότητα» την υπόθεση και ότι τα μηνύματα αφορούσαν τη μετανάστευση και όχι το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου