Στη Βουλή μέσω αντιδράσεων η υπόθεση Novartis-LIVE

Δέκα κάλπες θα στηθούν την Τετάρτη στη Βουλή, μια για κάθε πολιτικό πρόσωπο το οποίο φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση Νοvartis, που έχει φέρει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, ώστε να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Μηνύσεις, δημοσιεύματα και απειλές ακολούθησαν αφότου η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με κάποια από τα πολιτικά πρόσωπα που ακούστηκαν να κάνουν λόγο ακόμα και για στημένη σκευωρία και πληρωμένους μάρτυρες.
Για άλλη μια φορά αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους με την κυβέρνηση οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι από το πρωί στις 9:00 στη Βουλή. H Ολομέλεια θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα συγκροτηθεί Προκαταρκτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί.Συγκεκριμένα, τα πολιτικά πρόσωπα που ακούγεται να εμπλέκονται είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, καθώς και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Άδωνις Γεωργιάδης, Σταύρος Σαλμάς και Ανδρέας Λοβέρδος.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσαν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, η οποία κάνει λόγο για στημένη σκευωρία, χαρακτηρίζοντας τους μάρτυρες «κουκουλοφόρους». Για κατασκευασμένους μάρτυρες κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία ζητώντας έντονα την ανάκληση της προστασίας.

Σημειώνεται επίσης πως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε απειλήσει με αποχώρηση κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας στην περίπτωση που τελικά στηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο. «Η ΝΔ έχει τα όπλα της» απειλούσε ο αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης, «θεσμικό πραξικόπημα» κατήγγειλε η Ντόρα Μπακογιάννη.


«Θα διαλευκάνουμε την υπόθεση»

«Διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης» πρόκειται να τονίσει στη συζήτηση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαπολύσει πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις κατηγορίες της περί «σκευωρίας».

Απών από τη συζήτηση ο Αβραμόπουλος

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 το πρωί στη Βουλή, όπου σε πρώτη φάση θα μιλήσει ένας βουλευτής από κάθε κόμμα κι ένας ανεξάρτητος. Τον λόγο στον δεύτερο κύκλο θα λάβουν 6 ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ, 3 της ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα ενώ τελευταίοι θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Δικαίωμα λόγου ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας έχουν τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα, διαφορετικά μπορούν να αποστείλουν υπόμνημα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σημειώνεται ότι έχει καταθέσει μηνύσεις κατά δύο προστατευόμενων μαρτύρων, έχει αποστείλει επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρίσταται στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή.

Η ψηφοφορία

Δέκα κάλπες θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να ψηφίσουν οι βουλευτές για καθέναν από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis υπέρ ή όχι της διερεύνησης του από την προανακριτική επιτροπή. Κάθε κάλπη θα αντιστοιχεί σε κάθε ένα πολιτικό πρόσωπο, ενώ οι βουλευτές θα καλούνται να ψηφίσουν «ναι», «όχι» ή «παρών».

Σε κάθε τοποθετημένη κάλπη θα υπάρχει και το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα αναγράφεται και το όνομα του κάθε φερόμενου ως εμπλεκόμενο για τον οποίο κατατίθεται το αίτημα της κυβέρνησης για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου