Ναζιστική οργάνωση πίσω από τους πέντε ακροδεξιούς συλληφθέντες

Σε πέντε συλλήψεις ακροδεξιών, μελών της ναζιστικής οργάνωσης «Combat 18 Hellas» προχώρησε την Τρίτη η αντιτρομοκρατική στο πλαίσιο επιχείρησης. Οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με πλήθος κατηγοριών, ενώ κατηγορούνται για δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και χώρους φιλοξενίας προσφύγων. Έρευνες σε σπίτια σε Αττική και επαρχία, αποκαλυπτικά τα ευρήματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το οποίο κάνει λόγο για εξάρθρωση της οργάνωσης, οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε σωρεία επιθέσεων με εκρηκτικούς-εμπρηστικούς μηχανισμούς, βόμβες μολότοφ και εφόδους σε στέκια αντιεξουσιαστών και μεταναστών, από εγκληματική ακροδεξιά ομάδα. Η οργάνωση, γνωστή διεθνώς για τον θαυμασμό των μελών της στον Χίτλερ, φέρεται να δραστηριοποιείται κυρίως στην Αττική, αλλά και στην επαρχία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν τουλάχιστον σε πέντε κατ' οίκον έρευνες, κατά κύριο λόγο στην Αττική, αλλά και σε πόλη της Ηπείρου και στη βόρεια Ελλάδα. Μεταξύ των συλληφθέντων, σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, βρίσκεται ένας δικηγόρος περίπου 30 ετών, ένας 23χρονος, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν κροτίδες, εμπρηστικές και εκρηκτικές ύλες, καθώς και ένας νεαρός ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αντιτρομοκρατική παρακολουθούσε αρκετό καιρό τους υπόπτους, με την έρευνα να περιλαμβάνει και υποκλοπές συνομιλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, από τις έρευνες οι αρχές κατάφεραν σημαντικά ευρήματα. Συγκεκριμένα, οι αρχές βρήκαν πενήντα κιλά νιτρική αμμωνία, βόμβες μολότοφ, πλήθος κροτίδων, βιβλία και φυλλάδια ακροδεξιού περιεχομένου, σύμβολα (σημαίες ακροδεξιού συμβολισμού), ψηφιακά πειστήρια, μαχαίρια, σπαθί και σουγιάδες, αντιασφυξιογόνος μάσκα, ρόπαλα και σιδερογροθιές, κυνηγετικά όπλα, φιαλίδια βουτανίου και μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στοιχεία εμπλέκουν τους συλληφθέντες με περισσότερες από 20 επιθέσεις, για τις οποίες μάλιστα συγκεκριμένη οργάνωση έχει αναλάβει ευθύνη σε ιστολελίδες του ακροδεξιού χώρου.

Μεταξύ αυτών των επιθέσεων είναι και εκείνη στο στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά το περασμένο καλοκαίρι και σε άλλα στέκια στην Αθήνα, ενώ κατά αστυνομικές πηγές, δεν έχουν προκύψει ακόμη στοιχεία για την τελευταία δολοφονική επίθεση στον ίδιο χώρο. Ωστόσο, σημειώνεται πως ένας από τους δράστες φέρεται να έχει αναγνωριστεί από τη δικηγόρο της οικογένειας Φύσσα, η οποία τραυματίστηκε από τους εισβολείς, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει εξελίξεις.

Ποια είναι η Combat 18 

Η «Combat 18 Hellas» αποτελεί τον ελληνικό βραχίωνα της νεοναζιστικής οργάνωσης «Combat 18», που ξεκίνησε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, η οργάνωση είχε σχέσεις με το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα.

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί, είναι πως οι ρίζες της ονομασίας της οργάνωσης την συνδέουν ευθέως με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον ναζισμό. Συγκεκριμένα, το «18» στην ονομασία της συμβολίζει τα γράμματα του γερμανικού αλφάβητου, και ειδικά το πρώτο και το όγδοο, δηλαδή το «Α» και το «H», τα αρχικά του Χίτλερ (Adolph Hitler). 

Επίσης, σημειώνεται πως η βρετανική οργάνωση έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για δολοφονίες μεταναστών, τρομοκρατικές ενέργειες και πλήθος εμπρηστικών επιθέσεων, ενώ ένα από τα βασικά τους συνθήματα είναι το «Αίμα, τιμή», παραπέμποντας στο γνωστό μότο της Χρυσής Αυγής.

Αναφορικά με τον ελληνικό της βραχίονα, η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για αρκετές επιθέσεις σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, καθώς και για την βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα τον Φεβρουάριο του 2015. Τον Μάιο του ίδιου έτους, επίσης, ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στο αυτοδιαχειριζόμενο «Αγρός» στο Ίλιον και στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Περιστερίου, ενώ τον Οκτώβριο ανέλαβαν την ευθύνη για τη βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου της Νίκαιας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του in.gr, η εν λόγω οργάνωση εμφανίστηκε στην Ελλάδα προ πενταετίας, μαζί με την οργάνωση «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» (ΑΜΕ), που αποδίδεται σε παλαιό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, που είχε κατηγορηθεί το 1998 για σοβαρό τραυματισμό του φοιτητή από άγριο ξυλοδαρμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου