Με το βλέμμα στην Τουρκία για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών-VIDEO

Με το βλέμμα στραμμένο στις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο. Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν επιτρέπει παζάρεμα ή ανταλλαγή, σύμφωνα με τον έναν εκ των δικηγόρων των 8 Τούρκων στρατιωτικών, Χρήστο Μανωλόπουλο. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία διάθεση «συμψηφισμού» μεταξύ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και των οκτώ Τούρκων που η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα.
Το πρωί της Τρίτης αναμένεται να συνεδριάσει το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ενώ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο το θέμα των Ελλήνων στρατιωτών.

Συγκεκριμένα, τα νέα δεδομένα στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη από τις τουρκικές αρχές θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, καθώς μετά τα όσα έγιναν την Δευτέρα, η Αθήνα προσπαθεί να κάνει μία ασφαλή πρόβλεψη για τις προθέσεις της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε το αίτημα των Ελλήνων στρατιωτικών κατά της προφυλάκισης και έτσι θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του news247, παρότι οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν στην φυλακή από τη Δευτέρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία, αφού τα δείγματα που έδωσε η Άγκυρα συντείνουν πως δεν θα υπάρξει μείζων εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε θα επιβεβαιωθούν τα «κατασκοπευτικά και συνωμοσιολογικά σενάρια- όπως τα είχε χαρακτηρίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος- περί «ανταλλαγής» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους που κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες και ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία.

Αναφορικά με όσους συγχέουν την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο δικηγόρος ενός εκ των 8 Τούρκων ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν επιτρέπει παζάρεμα ή ανταλλαγή. «Από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου και μάλιστα υπό τριπλή μορφή, που απαγορεύει την έκδοση, δεν είναι όχι μόνο ηθικά, αλλά ούτε και νομικά επιτρεπτό, η παράδοση οποιοδήποτε είδους, οποιοδήποτε παζάρεμα ή ανταλλαγή» υπογράμμισε ο Χρήστος Μανωλόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Focus Press του Άτλας TV Κεντρικής Μακεδονίας

Δηλώσεις Καμένου στις Βρυξέλλες

Μετά από την επικοινωνία μου σήμερα με την Μουργκερίδη σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εθνικής Άμυνας Ευρωπαϊκής Ένωσης προ ημερησίας διάταξης θα θέσω το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία. Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο το οποίο συνήθως λυνόταν διά της διαπραγματεύσεως των διοικητών έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας με την άρνησή της, του Εισαγγελέα της Τουρκίας, οι δύο στρατιωτικοί αυτοί να παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι την εκδίκαση της δίκης αλλά στο προξενείο. Είναι θέμα που απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή που έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών. Ακολουθώντας συγκεκριμένα στίγματα τα οποία κατ’ αυτούς θα οδηγούσαν σε διακινητές και σε παράνομους μετανάστες οι οποίοι θα πέρναγαν στη χώρα από εκείνο το σημείο, με αποτέλεσμα να περάσουν μέσα στου τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα και εκεί συνελήφθησαν. Είναι θέμα που αφορά και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Μετά το πέρας Συνόδου Υπουργών θα ενημερωθεί και ο αναπληρωτής γραμματέας του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται δια της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ένοπλων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου