Στο Βερολίνο ο Κοτζιάς – Πιέσεις Γερμανίας για λύση του Μακεδονικού

Στο Βερολίνο ο Κοτζιάς – Πιέσεις Γερμανίας για λύση του ΜακεδονικούΟ υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συναντάται την Τρίτη με τον γερμανό ομόλογο του Χάικο Μάας. Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με την γερμανική κυβέρνηση να τονίζει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης. Ο Ν. Κοτζιάς και ο ομόλογος του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, δήλωσαν την Δευτέρα πως έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και πλέον είναι στο χέρι των πρωθυπουργών να καταλήξουν σε συμφωνία.
Το μεσημέρι της Τρίτης ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Χ. Μάας και στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μια μέρα μετά την συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Ν. Ντιμιτρόφ.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υποστήριξαν ότι έχει ολοκληρωθεί το δικό τους έργο και η υπόθεση περνάει πλέον στα χέρια των Τσίπρα και Ζάεφ. Συγκεκριμένα, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι «οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών - τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο Ν. Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι οι δύο υπουργοί κατέληξαν σε συμβιβαστικό πλαίσιο και πλέον θα αναλάβουν την υπόθεση οι Τσίπρας και Ζάεφ ώστε να μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία παρουσιάζεται για συμφωνία.

«Είχαμε μία παραγωγική συνάντηση και έχουμε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο που θα εκπονηθεί σήμερα. Πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί το θέμα σε επίπεδο πρωθυπουργών γιατί είδαμε πως οι διαρροές επηρεάζουν τη διαδικασία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία».

Από την πλευρά του, ο Ν. Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι οι δύο υπουργοί κατέληξαν σε συμβιβαστικό πλαίσιο και πλέον θα αναλάβουν την υπόθεση οι Τσίπρας και Ζάεφ ώστε να μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία παρουσιάζεται για συμφωνία. «Είχαμε μία παραγωγική συνάντηση και έχουμε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο που θα εκπονηθεί σήμερα. Πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί το θέμα σε επίπεδο πρωθυπουργών γιατί είδαμε πως οι διαρροές επηρεάζουν τη διαδικασία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία». 


Παρέμβαση του Βερολίνου

Μετά την συνάντηση της Δευτέρας, υπήρξε παρέμβαση από την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ, η οποία τόνισε πως Ελλάδα και ΠΓΔΜ θα πρέπει να καταλήξουν άμεσα σε λύση για την ονομασία.

«Λαμβάνουμε υπόψη μας τις καλές ειδήσεις που ακούγονται για τις συνομιλίες και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ προφανώς προσεγγίζουν η μία την άλλη σε αυτό το ανοιχτό θέμα της ονομασίας. Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία θέματα που υπάρχουν. (Να αξιοποιήσουν) αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτή την διαμάχη της ονομασίας. Διότι πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτής της διαμάχης θα είχε πραγματικά θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Και για αυτό παρακολουθούμε τις συνομιλίες με μεγάλη προσοχή».


Ικανοποιημένη η ΕΕ

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την Δευτέρα την ικανοποίηση της για την πορεία των διαπραγματεύσεων και υπογράμμισε πως η Ένωση θα προσπαθήσει να συμβάλει όπως μπορεί στο να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Ενθαρρυνόμαστε από την πρόοδο που σημειώθηκε, ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, σχετικά με το θέμα της ονομασίας. Θα εργαστούμε όλοι για να στηρίξουμε και να πλαισιώσουμε ένα -ελπίζουμε- θετικό αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών διαπραγματεύσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου