Οι ΗΠΑ αδειάζουν τον Καμμένο για το εναλλακτικό σχέδιο στο Μακεδονικό

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη συμφωνία των Πρεσπών και δεν εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια. Ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να τοποθετηθεί δημοσίως μετρά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, σχετικά με την τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ για νέες αμερικανικές βάσεις και εναλλακτικό σχέδιο για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Έχει τυφώνα στην Αμερική. Αλλά δε λέγεται Πάνος, λέγεται Μάικλ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει δεχθεί τις τελευταίες μέρες έντονη κριτική από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τη θέση του διαχώρισε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Τσίπρας ρωτήθηκε σχετικά με την αναταραχή που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Π. Καμμένου για δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων, αλλά και το εναλλακτικό σχέδιο για τη συμφωνία των Πρεσπών, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι «Έχει τυφώνα στην Αμερική. Αλλά δε λέγεται Πάνος, λέγεται Μάικλ», κάνοντας αναφορά στον τυφώνα που πλήττει την Φλόριντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ant1, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε αποστάσεις από τις προτάσεις του Π. Καμμένου, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ μένουν προσηλωμένες στην επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν εξετάζουν άλλα σχέδια. Παράλληλα, άφησαν αιχμές για τη δημοσιοποίηση των όσων ειπώθηκαν ανάμεσα στον αμερικάνο υπουργό Άμυνας, Μάτις, και τον Π. Καμμένο.


Οι αντιδράσεις στην κυβέρνηση
Σε ανακοίνωση του το Μαξίμου την Τετάρτη άδειασε τον Π. Καμμένο, καθώς επισημαινόταν ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, που δήλωσε ότι οι προτάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας ««σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης στην τηλεόραση του Kontra πως είναι «λάθος από κάθε άποψη οι θέσεις Καμμένου, η χώρα δεν είναι προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών», ενώ με την άποψη αυτή ταυτίστηκε την Πέμπτη και η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη. «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέες βάσεις στη χώρα μας διότι η Ελλάδα δεν θέλει να παίξει το ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ, είναι δύναμη σταθερότητας για την περιοχή και στόχος της είναι να βελτιώνει διαρκώς τις σχέσεις της με όλες τις γειτονικές χώρες και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μ. Τζούφη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε πιο υψηλούς τόνους η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» ότι ο Π. Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση. Ανέφερε με νόημα ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας δεν μπορούν να συναρτώνται με το πολιτικό μέλλον κάποιου.

«Ο Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, για να ξαναστήσουμε μια χώρα με υγιή διοίκηση και έναν παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ και δεν θα περιπέσει η πατρίδα μας σε δημογραφικό μαρασμό. Είναι κάποιες ενέργειες που αν τις κάνεις χωρίς θεσμικό τρόπο ενώ έχεις θεσμικό ρόλο, τότε δυσκολεύεται να σε πάρει ο ξένος συνομιλητής σου σοβαρά. Όταν θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας τα συναρτάς με το δικό σου πολιτικό μέλλον μπορεί να διολισθήσεις σε ένα θεσμικό άτοπο».


Άδειασμα Καμμένου και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ
Οι προτάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας δημιούργησαν διχογνωμίες και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, διαχώρισε τη θέση του από τις δηλώσεις Καμμένου και τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης του Γ. Κατρούγκαλου.

«Το υπουργείο Εξωτερικών μέσω του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κατρούγκαλου έδωσε απάντηση, εκεί μπορώ να σταματήσω. Είναι σαφές από την ελληνική πλευρά ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος για την ΠΓΔΜ, κυρίως με το ΝΑΤΟ αλλά και με την ΕΕ, εάν δεν λυθεί το ονοματολογικό. Προσωπικά, θέλω να σταθώ με πολλή ευλάβεια στην συμφωνία ότι μέχρι τον Μάρτιο αυτό το θέμα δεν το αγγίζουμε, εγώ θα την τιμήσω».

Ο Κ.ωστας Ζουράρις, δήλωσε ότι οι προτάσεις Καμμένου κινούνται στη λογική μιας μικρογραφίας του Ψυχρού Πολέμου, επισημαίνοντας ότι στα Βαλκάνια δεν υπάρχει πολεμικό κλίμα εναντίον της Ρωσίας.

«Για τα άλλα στοιχεία της συνομιλίας του Π. Καμμένου με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, περί αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία και με σαφή αναφορά ότι με αυτή "θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια", εμφανίζεται μία μικρογραφία Ψυχρού Πολέμου βαλκανικού τύπου. Μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε ότι οι σλαβικές χώρες της Βαλκανικής, οι οποίες θέλουν ρητώς να μπουν όλες στο ΝΑΤΟ και εξίσου ρητώς στην Ε.Ε., ουδόλως έδειξαν να ενδιαφέρονται για μονομερή συμφωνία μαζί μας, με στόχο την αναχαίτιση της Ρωσίας. Εάν αυτό ήδη υπήρχε, θα είχαν ήδη εγκαταστήσει επιθετικούς πυραύλους εναντίον της Ρωσίας, όπως έχουν κάνει οι βαλτικές χώρες και η Πολωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου