Τεράστιο σκάνδαλο ποδοσφαιρικής διαφθοράς στο Βέλγιο



Μέγα σκάνδαλο συγκλονίζει το Βέλγιο, με τον Τύπο της χώρας να μιλά «σεισμό» αναφορικά με την επιχείρηση των διωκτικών αρχών για τη σύλληψη ατόμων, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα ποδοσφαιρικής διαφθοράς.

Η έρευνα των δικαστικών αρχών, που ξεκίνησε προς το τέλος της περασμένης χρονιάς, έφερε σήμερα μια πολύ μεγάλη και συντονισμένη επιχείρηση σε διάφορες πόλεις του Βελγίου αλλά και στις, Γαλλία,Λουξεμβούργο, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΠΓΔΜ. 

Μεταξύ των δεκάδων συλληφθέντων ο τεχνικός της πρωταθλήτριας Μπριζ, Ιβάν Λέκο, ο πρώην γενικός διευθυντής της Άντερλεχτ, Χέρμαν Βαν Χολσμπέεκ, ο Ιρανός στην καταγωγή πρώην διευθυντής της Σαρλερουά και πανίσχυρος μάνατζερ στο Βέλγιο, Μογκί Μπαγιάτ, καθώς και διαιτητές. 

Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κάτι, όμως οι πληροφορίες από το περιβάλλον της γενικής εισαγγελίας Βελγίου αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για απάτες που σχετίζονται με προμήθειες από μεταγραφές, συμβόλαια ποδοσφαιριστών και χειραγώγηση αγώνων την περασμένη σεζόν. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι 10 από τις 16 ομάδες της ανώτατης κατηγορίας φέρονται αναμεμειγμένες στο σκάνδαλο, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό RTBF, μεταξύ αυτών πιθανότατα οι Μπριζ, Άντερλεχτ, Σταντάρ Λιέγης και Γκενκ, τα γραφεία των οποίων εξέτασε η αστυνομία.

Η έρευνα ξεκίνησε προς το τέλος του 2017, ύστερα από αναφορά μιας ειδικής υπηρεσίας της αστυνομίας για τις αθλητικές απάτες, που περιέγραφε ενδείξεις ύποπτων οικονομικών συναλλαγών στο βελγικό πρωτάθλημα.

Η εφημερίδα De Standaard αναφέρει ότι κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης είναι δύο μάνατζερ, ο Μπαγιάτ και ο Ντέγιαν Βελίκοβιτς, με φυσική συνέπεια οι έρευνες να επικεντρώνονται στις ομάδες και τα πρόσωπα με τα οποία συναλλάσσονταν.

Σήμερα το πρωΐ ο "ατζέντης" των παικτών ο Μόγκι Μπαγιά προσήλθε στην ανάκριση να απολογηθεί με το δικηγόρο του να αναρρωτιέται γιατί η προθεσμία κράτησης ήταν τόσο μεγάλη.

Ο δικηγόρος καταγγέλλει επίσης στο κρατικό κανάλι RTBF τις συνθήκες σύλληψης του πελάτη του από την αστυνομία. « Έσπασαν τις πόρτες, χωρίς καν να χτυπήσουν το κουδούνι φορούσαν κουκούλες και έβγαλαν όπλο στην σύζυγο του. Αυτά συμβαίνουν σε σοβαρές υποθέσεις τρομοκρατίες όχι σε παρόμοιες υποθέσεις» δήλωσε ο δικηγόρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου