Οι εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση Κασόγκι



Το βασίλειο παραδέχεται ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσαν σήμερα ότι τα πρώτα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, συνεργάτης της εφημερίδας Washington Post, σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε προηγουμένως μια «αψιμαχία» ανάμεσα στον ίδιο και πρόσωπα με τα οποία «συναντήθηκε» εκεί, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

«Οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και 18 Σαουδάραβες έχουν συλληφθεί», ανέφερε ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Κατά την ίδια πηγή, ο σύμβουλος του παλατιού Σαούντ αλ Καχτάνι και ο υπαρχηγός της υπηρεσίας Πληροφοριών Άχμεντ Ασίρι καθαιρέθηκαν.



Ο πρωθυπουργός της Ολανδίας ζητεί περαιτέρω διερεύνηση του θανάτου του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι. Η Βρετανία μελετά τα επόμενα βήματά της

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως περισσότερες έρευνες θα πρέπει να γίνουν μετά την παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι πέθανε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Πολλά παραμένουν ακόμη απροσδιόριστα. Τι συνέβη; Πώς πέθανε; Ποιος ευθύνεται; Αναμένω και ελπίζω πως όλα τα σχετικά γεγονότα θα ξεκαθαρίσουν το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους στην Κοπεγχάγη. «Μια ενδελεχής έρευνα είναι απαραίτητη.»

Από την πλευρά της, η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι μελετά τα «επόμενα βήματα» σε σχέση με την υπόθεση Κασόγκι.

«Στείλαμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Τζαμάλ Κασόγκι έπειτα από αυτή την επιβεβαίωση του θανάτου του. Μελετούμε τη σαουδαραβική αναφορά και τα επόμενα βήματά μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Όπως έχει πει ο υπουργός Εξωτερικών, ήταν μια τρομερή πράξη και οι υπεύθυνοι για αυτήν πρέπει να λογοδοτήσουν.»

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε σήμερα πως ο Κασόγκι πέθανε έπειτα από συμπλοκή που ξέσπασε ανάμεσα στον Κασόγκι και ανθρώπους που τον συνάντησαν στο προξενείο, αφού αρνείτο επί δύο εβδομάδες ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την εξαφάνισή του.



ΗΑΕ: Η κυβέρνηση χαιρετίζει τις ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στενός σύμμαχος του Ριάντ, χαιρέτισε σήμερα τις ανακοινώσεις που έκανε νωρίτερα η Σαουδική Αραβία, η οποία επιβεβαίωσε τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη και απέπεμψε υψηλόβαθμους Σαουδάραβες αξιωματούχους.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαιρετίζουν τις αποφάσεις και τις κατευθυντήριες οδηγίες του βασιλιά Σαλμάν» σε σχέση με την υπόθεση Κασόγκι, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, WAM. Εκτός από την αποπομπή Σαουδαράβων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, 18 ύποπτοι κρατούνται σε σχέση με την υπόθεση αυτή.



Ο Λευκός Οίκος καταγράφει την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για την υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι, λέει πως θα ασκήσει πίεση για να αποδοθεί «δικαιοσύνη»

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι είναι ενήμερος για την ανακοίνωση της έρευνας του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για την «έγκαιρη» και «διαφανή» απόδοση «δικαιοσύνης» βάσει των αρχών του «κράτους του δικαίου».

Στο δελτίο Τύπου προστίθεται ότι προκάλεσε «θλίψη» στην αμερικανική προεδρία η επιβεβαίωση του θανάτου του Κασόγκι, γνωστού σαουδάραβα δημοσιογράφου που ζούσε από το 2017 αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και συνεργαζόταν με την εφημερίδα Washington Post.



Ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι «βαθιά ταραγμένος» μετά «την επιβεβαίωση του θανάτου» του δημοσιογράφου από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι «βαθιά ταραγμένος» μετά την «επιβεβαίωση» από τις αρχές στο Ριάντ «του θανάτου» του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποίησε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητεί να διενεργηθεί «άμεση, διεξοδική, διαφανής» έρευνα για τις περιστάσεις υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Κασόγκι και να υπάρξει πλήρης απόδοση ευθυνών σε όσους ενέχονται στην υπόθεση, προστίθεται στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του.



Ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε να συστηθεί μια επιτροπή για να «αναμορφωθεί» η υπηρεσία Πληροφοριών-υπό την επίβλεψη του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας διέταξε να συστηθεί μια υπουργική επιτροπή της οποίας θα προεδρεύει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προκειμένου να προχωρήσει στην αναμόρφωση της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, μετέδωσαν σήμερα σαουδαραβικά κρατικά ΜΜΕ.

Η επιτροπή αυτή εντέλλεται να «ορίσει συγκεκριμένα τις εξουσίες» και να «τροποποιήσει τον κανονισμό», τις μεθόδους και τις διαδικασίες της υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης του βασιλείου, λίγη ώρα αφότου επιβεβαιώθηκε από το Ριάντ ότι ο σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών, οι επικεφαλής των υπηρεσιών κατασκοπείας και εσωτερικής ασφαλείας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Κατά την ίδια πηγή, η επιτροπή εντέλλεται να αναφέρει στο παλάτι σε έναν μήνα.



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί «αξιόπιστη» την εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι η εξήγηση που έδωσαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη είναι αξιόπιστη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ είπε ότι η ανακοίνωση του Ριάντ σχετικά με τον θάνατο του συνεργάτη της εφημερίδας Washington Post είναι ένα «καλό πρώτο βήμα», ένα «μεγάλο» βήμα. Τόνισε ακόμη πως θα προτιμούσε οι όποιες κυρώσεις επιβληθούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία να μη συμπεριλάβουν την ακύρωση μεγάλων παραγγελιών οπλικών συστημάτων ή πυρομαχικών.

Ερωτηθείς εάν βρίσκει την εξήγηση για τον θάνατο του Κασόγκι «αξιόπιστη», ο Τραμπ αποκρίθηκε «ναι, ναι».



Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου

Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί αντέδρασαν με έντονη επιφύλαξη και δυσπιστία μετά την ανακοίνωση των αρχών της Σαουδικής Αραβίας κατά την οποία ο Τζαμάλ Κασόγκι, ο δημοσιογράφος που αγνοείτο από τη 2α Οκτωβρίου, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια «αψιμαχίας», αφού αντάλλαξε «γροθιές» με ανθρώπους που «συνάντησε» μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν έλεγα ότι αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό το νέο σαουδαραβικό αφήγημα για τον Κασόγκι, θα ήμουν πολύ συγκρατημένος», τόνισε μέσω Twitter ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, προσθέτοντας ότι βρίσκει «δύσκολο να πιστέψει ότι αυτή η νέα "εξήγηση" είναι αξιόπιστη» ή ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε «εν αγνοία του πρίγκιπα διαδόχου».



Η πρώην διευθύντρια του δημοσιογράφου στην Washington Post χαρακτήρισε την εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας "εντελώς μ...κία"

Η πρώην διευθύντρια του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Washington Post χαρακτήρισε την εξήγηση του Ριάντ για τον θάνατό του «εντελώς μ...κία».

Η Κάρεν Ατία έγραψε στο Twitter ότι «θύμωσα ξανά για μία ακόμη φορά» μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τους Σαουδάραβες εισαγγελείς, «προέκυψε μια διαφωνία μεταξύ εκείνου (του Κασόγκι) και αυτών με τους οποίους συναντήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, η οποία οδήγησε σε ανταλλαγή γρονθοκοπημάτων με αποτέλεσμα τον θάνατό του», όπως μετέδωσε το πρακτορείο SPA.

«Αυτό που με ενοχλεί στην ανακοίνωση είναι η χρήση της γλώσσας που υπονοεί ότι ήταν ατύχημα. Ο Τζαμάλ δεν “ πέθανε στη διάρκεια ενός καυγά”. Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε. Από Σαουδάραβες. Σε ένα προξενείο. Του αφαίρεσαν τη ζωή», τόνισε η Ατία.

«Ο Κασόγκι ήταν ένας 60χρονος άνδρας. Τι είδους ίση “ μάχη” θα μπορούσε να δώσει εναντίον 15 ανδρών; Και ποιος φέρνει μαζί του ένα πριόνι για κόκαλα σε μια “ συζήτηση”;! Η ηλιθιότητα της σαουδαραβικής εξήγησης σου μουδιάζει τον εγκέφαλο», πρόσθεσε.



Οι RSF ζητούν να μην γίνει κανένας "συμβιβασμός" με τη Σαουδική Αραβία

Κάθε «συμβιβασμός» με τη Σαουδική Αραβία αναφορικά με τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι θα δώσει «άδεια να σκοτώνει» στο βασίλειο το οποίο «απαγάγει» και «σκοτώνει» δημοσιογράφους, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) Κριστόφ Ντελουάρ.

Για πρώτη φορά σήμερα η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος σκοτώθηκε στο εσωτερικό του προξενείου της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και έχει αμαυρώσει την εικόνα του Ριάντ στους συμμάχους του.

«Κάθε απόπειρα να αρθεί η πίεση από τη Σαουδική Αραβία και να γίνει αποδεκτός ένας συμβιβασμός θα είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί “ άδεια να σκοτώνει” στο βασίλειο το οποίο φυλακίζει, μαστιγώνει, απαγάγει ακόμη και σκοτώνει τους δημοσιογράφους που τολμούν να ερευνήσουν και να ξεκινήσουν συζητήσεις», έγραψε ο Ντελουάρ στο Twitter.

Σε άλλη του ανάρτηση ο γενικός γραμματέας των RSF πρόσθεσε ότι «μετά την παραδοχή του θανάτου» του Κασόγκι, η οργάνωση «αναμένει να διατηρηθεί αποφασιστική, συνεχής και ισχυρή πίεση στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να έρθει στο φως η αλήθεια για την υπόθεση και να επιτευχθεί η απελευθέρωση των Σαουδαράβων δημοσιογράφων που έχουν καταδικαστεί σε φρικτές και παράλογες πονές».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου