Ο Ερντογάν προειδοποιεί για λήψη «κατάλληλων μέτρων» στην Αν. Μεσόγειο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία «πάρει τα κατάλληλα μέτρα αν χρειαστεί» στην Ανατολική Μεσόγειο. Αφορμή στάθηκε το περιστατικό της Πέμπτης με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά και την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, υποστήριξε πως «οι Έλληνες οριοθετούν μόνοι τους δικές τους υποθετικές γραμμές» και κινούνται έχοντας ως βάση αυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Ερντογάν δήλωσε σε τούρκους δημοσιογράφους «ότι λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα αν χρειαστεί» στην Ανατολική Μεσόγειο. Την Πέμπτη το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εμπόδισε τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και ακολουθούσε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι η ελληνική φρεγάτα δεν είχε κανένα δικαίωμα να ακολουθεί το Μπαρμπαρός, το οποίο ερευνούσε σε τουρκικά ύδατα.

Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. «Το σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά σήμερα το πρωί ξεκίνησε νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο. Η ανακοίνωση που έκανε χθες το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών είναι τελείως αβάσιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η επιμονή της Ελλάδας σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από τη ζημιά στις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα. Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή».

Ο Χ. Ακάρ επιτέθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας ότι οριοθετεί περιοχές με αυθαίρετο τρόπο, γεγονός που βρίσκει αντίθετη την Τουρκία. «Οι Έλληνες οριοθετούν μόνοι τους δικές τους υποθετικές γραμμές και ενεργούν με βάση τις γραμμές που οριοθετούν η κάθε τους κίνηση είναι παραβίαση. Κατ’ εμάς οι γραμμές που έχουν οριοθετήσει δεν είναι κατάλληλες. Άλλωστε αυτός ήταν ο πραγματικός σκοπός μας, να δείξουμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτή την υφαλοκρηπίδα και για αυτό πήγε στην περιοχή και το πλοίο μας, το “Μπαρμπαρός”».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου