Όλο το παρασκήνιο για τον νεκρό ομογενή στην Αλβανία που φέρεται να άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ

Ένας ομογενής βρήκε τον θάνατο στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αλβανική αστυνομία. Ο ομογενής ήταν οπλισμένος και φέρεται να άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ εναντίον των αλβανών αστυνομικών, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι πληροφορίες ότι ο ομογενής ύψωσε την ελληνική σημαία διαψεύδονται.

Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν όταν, το πρωί της Κυριακής, στο χωρίο Βουλιαράτες της Αλβανίας, ο ομογενής άρχισε να πυροβολεί στον αέρα με καλάσνικοφ. Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» μάλιστα, είχε καταλάβει το πολιτιστικό κέντρο του χωριού, ενώ όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο ιστορικός, Αντώνης Λιάκος, που ήταν παρών o Αντώνης Λιάκος, δεν υπήρξε κανένα περιστατικό με ανύψωση της ελληνικής σημαίας ή κατέβασμά της.

Στους Βουλιαράτες χθες, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εκδήλωση μνήμης για τους Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο. Στην τελετή έδωσαν το «παρών» περίπου 300 άτομα, ανάμεσά τους και η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Το Βουλιαράτι (αλβανικά: Bularat) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Άνω Δρόπολης στη Βόρειο Ήπειρο, στη νότια Αλβανία. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, απέχει 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στο νομό Αργυροκάστρου. 

Σε ανάρτησή της στο facebook η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι κάποιος ομογενής με καλάσνικοφ είχε απειλήσει το πρωι να πυροβολήσει «θεωρώντας οτι η συμφωνια των δυο κυβερνησεων να αποκαταστησουν τη μνημη των νεκρων ηταν προδοσια. Καμια ελληνικη σημαια δεν κατεβηκε, ολες ηταν υψωμενες» πρόσθεσε.

Ολόκληρη η ανάρτησή της


Σημερα στο νεκροταφειο πεσοντων στους Βουλιαρατες κοντα στην Κλεισουρα για να τιμησουμε τους Ελληνες πεσοντες. Ημερα μνημης στον τοπο που επεσαν. Πυκνη συγκινηση αναμεσα στα βουνα που πολεμησαν με πατριωτισμο εναντιον του φασισμου. Παντου ελληνικες σημαιες, παροντες εκπροσωποι της ελληνικης και αλβανικης κυβερνησης, η πρεσβης της Ελλαδας, βουλευτες, δημαρχοι, πληθος κοσμου και παιδια του σχολειου. Δοξολογια, καταθεση στεφανων, ομιλια της πρεσβεως, εθνικος υμνος Ελλαδας και Αλβανιας, ποιηματα παιδιων. Φυγαμε στις τρεις το μεσημερι χωρις να εχει υπαρξει καμια ανησυχια.

Στο μεταξυ ειχαμε πληροφορηθει οτι καποιος ομογενης με καλασνικοφ ειχε απειλησει το πρωι να πυροβολησει θεωρωντας οτι η συμφωνια των δυο κυβερνησεων να αποκαταστησουν τη μνημη των νεκρων ηταν προδοσια. Καμια ελληνικη σημαια δεν κατεβηκε, ολες ηταν υψωμενες. Μετα τις 3μμ στο δρομο της επιστροφης πληροφορηθηκαμε οτι ο ομογενης περικυκλωθηκε, η αστυνομια του ζητησε να παραδοθει, δεν παραδοθηκε και τον σκοτωσαν. Ηταν ενα τραγικο συμβαν που κανεις μας σημερα ολο το πρωι, μεσα στην ατμοσφαιρα συγκινησης που επικρατουσε, δεν μπρουσε να φανταστει.Αμεσα, στο σημείο των πυροβολισμών έσπευσαν οι αλβανικές δυνάμεις ασφαλείας, με τον 35χρονο -σύμφωνα με αλβανική αστυνομία- να βάλλει κατά των αστυνομικών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό με κατέβασμα ελληνικής σημαίας. Στη συνέχεια, η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικούς και ακολούθησε καταδίωξη για τον εντοπισμό του 35χρονου, ο οποίος διέφυγε από το σημείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αλβανικών αρχών, «ο Κωνσταντίνος Κατσίφας άνοιξε πυρ κατά των ανδρών των αλβανικών ειδικών δυνάμεων (RENEA) και κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών σκοτώθηκε».


«Απόλυτη διαλεύκανση» ζητεί το ΥΠΕΞ

Ο θάνατος του ομογενή, προκάλεσε αντιδράσεις από την πολιτική ηγεσία της Αλβανία, την κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης. Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του» και προσθέτει ότι «αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:


Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.

Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.
Για «εξτρεμιστή» κάνει λόγο ο Ράμα
Από την πλευρά του, ο αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, έκανε λόγο στο twitter για «τρέλα ενός εξτρεμιστή», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που δεν υπήρξαν άλλα θύματα και σημείωσε ότι η αστυνομία «έκανε απλώς τη δουλειά της».


Εθνικιστικά μηνύματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σελίδα του στο Facebook, ο Κατσίφας «προειδοποιούσε» αναρτώντας εθνικιστικά μηνύματα



Για «πατριωτική ευαισθησία» μιλάει η ΝΔ

«Την ημέρα που οι απανταχού Έλληνες, γιορτάζουν το ηρωικό ΟΧΙ, το αλβανικό έπος και τους νεκρούς μας, ένα τραγικό γεγονός ήρθε να βαρύνει την ψυχή μας» υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, μέσω δήλωσης του τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, που ζητεί έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση.

Ο Γ.Κουμουτσάκος υποστηρίζει επίσης:



Ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσιφάς, μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που γιόρταζε και αυτός, υψώνοντας την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων του Αλβανικού Έπους στις Βουλιαράτες, πλήρωσε με τη ζωή του την έκφραση της πατριωτικής του ευαισθησίας.

Οι αλβανικές αρχές οφείλουν άμεσα να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό αυτό γεγονός.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου