Ο Τσίπρας δεσμεύεται για εξιχνίαση της υπόθεσης Κωστόπουλου

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στη μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, που μέσω επιστολής της τον είχε καλέσει να μεριμνήσει «για τη δίκαιη τιμωρία όσων συμμετείχαν στη δολοφονία του παιδιού μου. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την εξιχνίαση της υπόθεσης, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται συντεταγμένη παρέμβαση από την Πολιτεία με στόχο τη συνολική πρόληψη του εγκλήματος, αλλά κυρίως τη διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας, ώστε να διαμορφωθούν νέες συνειδήσεις και να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι. Εξαπέλυσε επίθεση σε μερίδα των ΜΜΕ που «υποδαυλίζει αυτόν τον κοινωνικό κανιβαλισμό και υποκαθιστά, για ακόμη μια φορά, τη δικαιοσύνη προς χάριν της τηλεθέασης».

Η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου απευθύνθηκε προ ημερών με επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να μεριμνήσει «για τη δίκαιη τιμωρία όσων συμμετείχαν στη δολοφονία του παιδιού μου», τονίζοντας ότι η υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής μέσω της αυτοδικίας, παραπέμπει σε φασιστικά καθεστώτα. Είχε σταθεί στο λιντσάρισμα που δέχθηκε ο γιός της από τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη, που κατηγορούνται για την υπόθεση, αλλά και τους αστυνομικούς, λέγοντας ότι κανένας άνθρωπος δεν αξίζει αυτό τον τρόπο θανάτου.

Ο πρωθυπουργός απάντησε με επιστολή που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», χαρακτηρίζοντας «εφιάλτη» τα όσα βίωσε ο Ζ. Κωστόπουλος. Δεσμεύτηκε για την εξιχνίαση της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται συντεταγμένη παρέμβαση από την Πολιτεία με στόχο τη συνολική πρόληψη του εγκλήματος και την προστασία των πιο αδύναμων πολιτών.

Τόνισε πως μερίδα των ΜΜΕ υποδαύλισε τον κοινωνικό κανιβαλισμό και προσέβαλλε προς χάριν της τηλεθέασης, έναν συμπολίτη μας που έχασε με αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο τη ζωή του, ενώ υποστήριξε ότι η ζωή του Ζακ δεν θα ξεχαστεί από όσους είναι αφοσιωμένοι στον αγώνα για μια κοινωνία, που η ανθρώπινη ζωή θα είναι η υπέρτατη αξία.

Αναλυτικά η επιστολή του Α. Τσίπρα:Αξιότιμη κυρία Κωστοπούλου,

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την οδυνηρή απώλεια του Ζακ. Αλλά και την ευγνωμοσύνη μου, που, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, θελήσατε να μοιραστείτε μαζί μου τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Όσα συνέβησαν και οδήγησαν στο θάνατο του Ζακ συνιστούν έναν εφιάλτη. Όχι μόνο γιατί η ωμή βία οδήγησε στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, αλλά και γιατί έγιναν αφορμή για να αναδυθεί ο κοινωνικός κανιβαλισμός, που επικροτεί την αυτοδικία και δεν ανατριχιάζει στην όψη της ωμής βίας απέναντι σε αυτόν που είναι από κάτω. Τον αδύναμο, τον διαφορετικό, τον άλλο.

Δυστυχώς, με μέρος των ΜΜΕ να υποδαυλίζει αυτόν τον κοινωνικό κανιβαλισμό, αλλά και να υποκαθιστά, για ακόμη μια φορά, τη δικαιοσύνη ή, ακόμα χειρότερα, να προσβάλλει, προς χάριν της τηλεθέασης, έναν συμπολίτη μας που έχασε με αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο τη ζωή του.

Συμφωνώ απόλυτα με την έκκλησή σας για διεξοδική διερεύνηση όλων των πτυχών της τραγικής υπόθεσης και της απόδοσης ευθυνών, σε όσους πιθανά με τις πράξεις τους ή τη στάση τους προκάλεσαν ή επέτρεψαν την απώλεια της ζωής του Ζακ. Αυτή τη βούληση έχω εκφράσει δημοσίως και προς τους αρμόδιους θεσμούς του κράτους και της δικαιοσύνης.

Αυτή η υπόθεση, όμως, δεν τελειώνει με την εξιχνίασή της. Η αντιμετώπιση του κοινωνικού κανιβαλισμού και των φαινομένων βίας και μίσους χρειάζεται συντεταγμένη παρέμβαση από την Πολιτεία με στόχο τη συνολική πρόληψη του εγκλήματος, αλλά κυρίως τη διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας. Για να διαμορφωθούν νέες συνειδήσεις και να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας.

Δεσμεύομαι προσωπικά, ότι θα εργαστούμε με ακόμη μεγαλύτερη αφοσίωση σε αυτή την κατεύθυνση.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα και πάλι να σας εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια και να σας προσκαλέσω σε συνάντηση, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Αθήνα.

Η απώλεια του Ζακ δεν θα ξεχαστεί, τουλάχιστον από όσους και όσες από εμάς παραμένουμε αφοσιωμένοι στον αγώνα για μια κοινωνία, που η ανθρώπινη ζωή θα είναι η υπέρτατη αξία.

Με εκτίμηση,
Αλέξης Τσίπρας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου