Παραδίδεται στα κόμματα το πόρισμα για τα σκάνδαλά στο χώρο της Υγείας

Την Πέμπτη θα παραδοθεί στους εισηγητές των κομμάτων το πόρισμα της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλά στον χώρο της Υγείας. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σπύρος Λάππας, έχει δηλώσει ότι «το πόρισμα θα εξατομικεύει το σύνολο των ευθυνών πάντων. Θα περιγράψουμε όλα τα στοιχεία που πληρούν παθογένειες ποινικού χαρακτήρα», ενώ έχει καλέσει τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ «να τολμήσουν να δουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να καταλάβουν γιατί η τιμή και η αξιοπιστία τους είναι στο ναδίρ».

Όπως έχει δηλώσει ο Ν. Λάππας στην ΕΡΤ, την Πέμπτη αναμένεται να παραδοθεί στους εισηγητές των κομμάτων το πόρισμα της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που ερευνά τα σκάνδαλά στον χώρο της Υγείας. Ανέφερε ότι το πόρισμα θα αποκαλύπτει και τις βασικές αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας, ενώ τόνισε ότι μόνο στον χώρο του φαρμάκου το μαύρο χρήμα και οι μίζες έχουν κοστίσει 85 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και από το 1997 οι υπουργοί υγείας είπαν ότι το ποσό αγγίζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον Σ. Λάππα τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. «Οι αριθμοί, τα πορίσματα είναι έγγραφα που κανείς δεν μπορεί να προβάλλει αμφισβήτηση. Το πόρισμα θα εξατομικεύει το σύνολο των ευθυνών πάντων. Θα περιγράψουμε όλα τα στοιχεία που πληρούν παθογένειες ποινικού χαρακτήρα».Κάλεσε τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ «να τολμήσουν να δουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να καταλάβουν γιατί η τιμή και η αξιοπιστία τους είναι στο ναδίρ. Και επιπλέον ότι κατάφεραν να το χρεωθεί αυτό η ελληνική κοινωνία που ούτε το δικαιούνταν ούτε έφερε ευθύνη για αυτό», ενώ παράλληλα εξέφρασε την έκπληξη του για την αίσθηση ατιμωρησίας που είχαν όσοι καταχράστηκαν χρήματα. «Με εκπλήσσει όχι μόνο το ποσό που αντιστοιχεί με 15 χρεοκοπίες, αλλά η ευχέρεια σαν κάτι φυσικό να κάνεις υποκλοπή δημόσιου χρήματος έχοντας την αίσθηση ότι μπορείς να παραμείνεις ατιμώρητος εσαεί. Αυτό είναι εκπληκτικό».


Οι αδήλωτες δαπάνες «ειδικού σκοπού» στο ΚΕΕΛΠΝΟ
Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις ορκωτοί λογιστές για το ΚΕΕΛΠΝΟ που κατέθεσαν τον Οκτώβριο στην Εξεταστική Επιτροπή, δήλωσαν ότι εντοπίστηκε λογιστική διαφορά που ανέρχεται σε 89 εκατομμύρια διαφορά. Υπογράμμισαν πως δεν μπορούν να κάνουν λόγο για έλλειμμα στα ταμεία, αλλά εντοπίστηκαν αδήλωτες δαπάνες «ειδικού σκοπού» 87,1 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις από 2010 έως 2013.

Είχαν υπογραμμίσει ότι δεν είχαν πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία που ήταν αναγκαία για μια ολοκληρωμένη έρευνα. «Ζητήσαμε στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν μας δόθηκαν. Δεν μας δόθηκαν ούτε οι συμφωνίες που είχε συνάψει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μέχρι το 2009 υπήρχε έλεγχος, μετά δεν βγάζεις άκρη» είχαν αναφέρει, μεταξύ άλλων, οι λογιστές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Λάππας είχε δηλώσει πως έχει σταλεί στη Βουλή με εξατομικευμένες κατηγορίες το πόρισμα της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η οποία ζητεί την ποινική δίωξη πολιτικού προσώπου που διετέλεσε στο παρελθόν υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΡΡ πρόκειται για ποινική δικογραφία που αφορά κατασπατάληση διαφημιστικής δαπάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου