NYT: Στοιχεία των ΗΠΑ κατά Σαββίδη για εμπλοκή και δωροδοκίες στο Μακεδονικό



Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Στοιχεία από υποκλαπείσες συνομιλίες που έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές αρχές, αποδεικνύουν την ενεργή εμπλοκή του Ιβάν Σαββίδη ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, που αναφέρεται ακόμα και σε δωροδοκίες αξιωματούχων και αναλύει τι συνέβη με την απέλαση των ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα
«Εδώ και χρόνια, ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα. Ο Έλληνορώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτης επαγγελματικής ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, κινήθηκε άψογα ανάμεσα στους αθλητικούς κόσμους και των δύο χωρών. Έχει ανάμειξη σε κάθε πτυχή της ζωής στη Θεσσαλονίκη, την πόλη του λιμανιού όπου ζει και είναι ένας πολύ γνωστός παίκτης στον κόσμο των ελληνικών και ρωσικών ολιγαρχών. Όλα αυτά προσέλκυσαν τον ενδιαφέρον των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ», υποστηρίζουν οι New York Times και προσθέτει ότι:

«Αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι υπέκλεψαν επικοινωνίες τον Ιούνιο, που έδειχναν ότι ο κ. Σαββίδης «εργαζόταν» ως άνθρωπος της Ρωσίας για να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η Αθήνα για χρόνια ήταν αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Μόσχα η οποία βλέπει την επέκταση της συμμαχίας ως μεγάλη απειλή για τα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να στηρίξει το όχι στο δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών».

Στη συνέχεια, οι NYT αναφέρονται σε έρευνα μια πλατφόρμας που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά (Organized Crime and Corruption Project), που ανέφερε τον Ιούλιο ότι ο Σαββίδης προσέφερε 300.000 ευρώ σε αξιωματούχους της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, ακροδεξιές οργανώσεις που συστάθηκαν πρόσφατα και τους φανατικούς οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας Βαρντάρ Σκοπίων, που οργάνωσαν διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή της χώρας.

«Τον Ιούνιο αμερικανοί αξιωματούχοι που παρακολουθούσαν όλες τις επικοινωνίες του, από τηλεφωνικές μέχρι email και γραπτά μηνύματα, κατάλαβαν ότι πληρώνει τους διαδηλωτές» υποστηρίζει το ρεπορτάζ. «Ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι μυστικές υπηρεσίες μπόρεσαν εύκολα να συλλέξουν οικονομικά στοιχεία που τοποθετούσαν τον κ. Σαββίδη πίσω από τις πληρωμές σε πολίτες και οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων έτσι ώστε να υποκινήσουν βίαια επεισόδια διαδηλώνοντας κατά του δημοψηφίσματος στην «Μακεδονία»», προσθέτουν οι NYT.

«Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα. Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος», είχε δηλώσει τότε η πλευρά Σαββίδη.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα ασχολείται με την υπόθεση της απέλασης ρώσων διπλωματών από την Αθήνα. «Σε αντίποινα, οι αμερικανοί αξιωματούχοι, προέβησαν σε μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: Άρχισαν να ασκούν πιέσεις στην αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε παγώνοντας τις σχέσεις με την Μόσχα και απελαύνοντας δυο ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα και απαγορεύοντας την είσοδο στην χώρα σε άλλους δυο.»

«Το να δώσεις την πληροφορία στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν απλό. Το να τον πείσεις να κάνει κάτι δεν ήταν σίγουρο ότι θα γίνει», γράφει η αμερικανική εφημερίδα και προσθέτει:

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, είχε αρνηθεί να σταθεί δίπλα στην υπόλοιπη Ευρώπη όταν μαζί με την Βρετανία κατηγορούσαν την Ρωσία για την υπόθεση Σκριπάλ. Θυμίζει επίσης ότι το κόμμα από το οποίο προέρχεται είχε ιστορικά καλές σχέσεις με την Μόσχα. Ωστόσο, η απόφαση να κινηθεί εναντίον της Μόσχας έγινε ευκολότερη για τον Τσίπρα όταν είδε ότι η Ρωσία να επιχειρεί να καταστρέψει μια συμφωνία που έδινε τέλος σε μια διαμάχη 30 ετών.

Στις 11 Ιουλίου ο κ. Τσίπρας «τα έσπασε» με την Μόσχα. Η κυβέρνησή του απέλασε δυο ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στην χώρα σε άλλους δυο κατηγορώντας τους ότι προσπαθούσαν να δωροδοκήσουν αξιωματούχους και να υποκινήσουν διαδηλώσεις.» 

NYT: Στοιχεία των ΗΠΑ κατά Σαββίδη για εμπλοκή και δωροδοκίες στο Μακεδονικό
Στοιχεία από υποκλαπείσες συνομιλίες που έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές αρχές, αποδεικνύουν την ενεργή εμπλοκή του Ιβάν Σαββίδη ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, που αναφέρεται ακόμα και σε δωροδοκίες αξιωματούχων και αναλύει τι συνέβη με την απέλαση των ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

 Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει ότι διαθέτει στοιχειά.


«Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου