Κατά 85 δισ. επιβαρύνθηκε την περίοδο 1997 – 2015 ο τομέας της Υγείας σύμφωνα με πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πόρισμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο 1997 – 2015, η χώρα επιβαρύνθηκε με ποσό που αγγίζει τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο στον χώρο του φαρμάκου υπήρξε επιβάρυνση 23 δισεκατομμυρίων. Ανάμεσα σε άλλα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι «σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ορισμένοι, κοινωνικά ανάλγητοι, συνεχίζουν αδίστακτα να κερδοσκοπούν και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας απέναντι σε εκείνους που δίνουν μάχη για τη ζωή και εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία». Διαβάστε αναλυτικά το πόρισμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Real.gr, στο πόρισμα 88 σελίδων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, γίνεται λόγος για «μεγάλο φαγοπότι» καθώς κατά την περίοδο 1997 – 2015 τα δημόσια ταμεία επιβαρύνθηκαν κατά 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά την προσέγγιση αρκετών μαρτύρων και μελετητών των ζητημάτων της υγείας, σημειώθηκε επιβάρυνση της τάξης των 23 δισεκατομμυρίων στον τομέα του φαρμάκου.

Όπως διαπιστώνουν οι βουλευτές στο πόρισμα «σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ορισμένοι, κοινωνικά ανάλγητοι, συνεχίζουν αδίστακτα να κερδοσκοπούν και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας απέναντι σε εκείνους που δίνουν μάχη για τη ζωή και εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία. Κερδοσκοπούν, όταν προμηθεύουν σε πολλαπλάσιες τιμές από εκείνες του εξωτερικού:

• Ραδιοφάρμακο, που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ και διατίθεται στους ασθενείς έναντι 3300 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία έναντι 1087 ευρώ.

• Υπερτιμολόγηση ιατρικών μηχανημάτων μέχρι 2.000% ή 45 φορές με τιμές μεγαλύτερες από εκείνες που διατίθενται στο εξωτερικό.

• Ακριβότερα ιατρικά μηχανήματα κατά 400%: μηχανική βαλβίδα καρδιάς της οποίας το πραγματικό κόστος αγοράς, όπως προκύπτει από το τιμολόγιο, ανερχόταν σε 1.225 ευρώ, τιμολογήθηκε στη συνέχεια από offshore εταιρεία και την προμήθευσαν στα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ».

Σχετικά με συγκεκριμένες υποθέσεις εκτενής αναφορά γίνεται στην υπόθεση παραγγελίας των αντιικών εμβολίων επί Υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου. «Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μια ξεκάθαρη περίπτωση κραυγαλέας και ύποπτης κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στον χώρο της υγείας».

Για την υπόθεση Novartis, οι βουλευτές εκτιμούν πως η παραπομπή της στη Δικαιοσύνη δημιουργεί προϋποθέσεις να έλθουν στο φως και άλλες περιπτώσεις, μέθοδοι κ.λπ. που θα συμπληρώσουν την εικόνα, ενώ επισημαίνουν ότι το πόρισμα φέρνει στο φως σημαντικές υποθέσεις.

«Η παραπομπή της υπόθεσης NOVARTIS, η οποία, και δικαίως, θεωρείται ότι αποτελεί την επιτομή των διαφόρων σκανδάλων στο χώρο του φαρμάκου, στη Δικαιοσύνη μετά την σχετική απόφαση της προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, ασφαλώς, είχε επίδραση στο μέγεθός των στοιχείων, στα οποία είχε πρόσβαση η επιτροπή μας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι “πλάγιες” μέθοδοι προσέγγισης των εκάστοτε υπευθύνων ώστε να εξυπηρετούν προνομιακά δικά τους συμφέροντα χρησιμοποιούσε μόνο αυτή η εταιρία (NOVARTIS) και ότι και άλλες εταιρίες δεν χρησιμοποιούσαν παρόμοιες μεθόδους.

Η ενασχόληση της Δικαιοσύνης με το κολοσσιαίο αυτό σκάνδαλο, δημιουργεί προϋποθέσεις να έλθουν στο φως και άλλες περιπτώσεις, μέθοδοι κ.λπ. που θα συμπληρώσουν την εικόνα. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε το τμήμα αυτό του Πορίσματός μας που αφορά στο φάρμακο ως γενική προσέγγιση, βασισμένη εν τούτοις στέρεα σε σημαντικά ευρήματα (καταθέσεις μαρτύρων , εκθέσεις ελέγχου κλπ)».


igia by on Scribd

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου