Απειλητικό μήνυμα Ερντογάν σε Ελλάδα και Κύπρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε νέες απειλητικές προειδοποιήσεις προς Ελλάδα και Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες τους σχετικά με την έρευνα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστούν απειλή για την Τουρκία. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής και κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές και να ακολουθήσει υπεύθυνη στάση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, έκανε λόγο για μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν δήλωσε στο εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας ότι η στάση που τηρεί η Ελλάδα στο Αιγαίο και η στάση που τηρεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν απειλητικές κινήσεις απέναντι στην Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της νότιας Κύπρου με τη στήριξη ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών, αποτελεί απειλή και κίνδυνο για την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω ως προς την υπεράσπιση των συμφερόντων της. «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στην περιοχή του Αιγαίου και στην περιοχή της Κύπρου. Η Τουρκία δεν πρόκειται να απολέσει τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο ή σε κάποια άλλη περιοχή».


«Δεν θα παρασυρθούμε»
Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην τοποθέτηση του Ερντογάν, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της. Τονίζει πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις.

«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας. Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση».


Διασφάλιση των τουρκοκύπριων ζητούν Τσαβούσογλου και Ακιντζί
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στην εφημερίδα «Πολίτης» ότι η Τουρκία δεν είναι αντίθετη με τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά αυτή τη στιγμή λόγω των εξορύξεων της αμερικανικής ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Δεν είμαστε ενάντια στις γεωτρήσεις, την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση. Ομως είμαστε ενάντια στις μονομερείς πράξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά και η τουρκοκυπριακή πλευρά συμφωνήσουν, είτε μέσω εταιρειών είτε μέσω της ΕΕ, τότε δεν έχουμε πρόβλημα με αυτές τις δραστηριότητες. Όμως δεν βλέπουμε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, προανήγγειλε εξορύξεις της τουρκικής πλευράς στην κυπριακή ΑΟΖ. «Δεν γίνεται να τους εμποδίζουμε πάντα. Άρα τι πρέπει να κάνουμε; Θα κάνουμε κι εμείς τις δικές μας γεωτρήσεις. Η Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις και στις δικές της περιοχές και στις δικές μας περιοχές για λογαριασμό μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου