Η «κρύπτη», στο ΚΕΕΛΠΝΟ ο Άδωνις και η αντίδραση Φάμελλου

Σε μία αποκάλυψη προέβη η εφημερίδα «Documento», χθες, Κυριακή, δημοσιεύοντας ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ανακαλύφθηκε μυστική «κρύπτη» σε υπόγειο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου εντοπίστηκαν χιλιάδες έγγραφα, τιμολόγια και αποδείξεις. Η αμήχανη απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ενόψει και της δημοσιοποίησης του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το ΚΕΕΛΠΝΟ τις επόμενες ημέρες, το Documento αναφέρει ότι οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης εντόπισαν την, Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, ένα μυστικό δωμάτιο στο δεύτερο υπόγειο του γκαράζ στο κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Μαρούσι.


Σε κάποιο σημείο, αυτό που φαινόταν για τοίχος δεν ήταν τοίχος, αλλά επιφάνεια που κάλυπτε μία κρυφή είσοδο σε δωμάτιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πίσω από την πόρτα που κάλυπτε η εν λόγω γυψοσανίδα αποκαλύφθηκε ένα κρυφό δωμάτιο με ντουλάπες γεμάτες έγγραφα από τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Η γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης έδωσε εντολή για κατάσχεση, αρχειοθέτηση και αξιολόγηση του υλικού που βρέθηκε σοτ δωμάτιο. 

Το Documento αναφέρει ότι η πληροφορία για την «κρύπτη» δόθηκε ανώνυμα μέσω τηλεφώνου από άτομο που εικάζεται ότι ανήκει στα στελέχη του κέντρου, ενώ δεν αποκλείεται να είναι κάποιος από τους ήδη υπόδικους και στοχεύει στο να ελαφρύνει τη θέση του. 
Ανάμεσα στα ευρήματα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, φέρονται να περιλαμβάνονται συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, αποδείξεις, τιμολόγια και κινήσεις λογαριασμών, τα οποία αναμένεται να αξιολογηθούν στο επόμενο διάστημα.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας σχολίασε με τον δικό του τρόπο, μέσω Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης.



Δήλωση Σωκράτη Φάμελλου



«Αν υπάρχουν σκάνδαλα και θέμα οικονομικής απώλειας του Δημοσίου και παράνομων πράξεων, κανείς Έλληνας πολίτης δεν θα ήθελε να τα κουκουλώσουμε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014.


Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στον εντοπισμό εγγράφων και αποδείξεων σε υπόγειο του ΚΕΕΛΠΝΟ με κρυφή είσοδο, ο κ. Φάμελλος παρατήρησε ότι «όλη η ελληνική κοινωνία μένει έκπληκτη από αυτά, τα οποία αποκαλύπτονται», σημειώνοντας ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο δεν κάνει καλό στη χώρα. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να διαλευκανθούν πλήρως και να αποδοθεί η δικαιοσύνη, διότι προφανώς δεν θέλουμε να υπάρχει στο εξωτερικό μια εικόνα για μια χώρα, η οποία κρύβει τιμολόγια στο δεύτερο υπόγειο, πίσω από κρυφές γυψοσανίδες». 


«Πλέον», διευκρίνισε, «εμπίπτουν στον Ποινικό Κώδικα όλα αυτά που αποκαλύπτονται και θέλουμε, γρήγορα η δικαιοσύνη να διαλευκάνει πλήρως οτιδήποτε έγινε, γιατί δεν θέλουμε να ξαναγίνει [...] δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, ιδιαίτερα όταν κάποιοι παίζουν με τον ιδρώτα και τον κόπο του ελληνικού λαού, για να μην πω ότι κάποιοι παίξανε με τις περικοπές των συντάξεων του ελληνικού λαού, γιατί αυτά που περικόπτανε από τους συνταξιούχους τα δίνανε σε μεγάλες εταιρείες και σε κρυφά συμβόλαια στο ΚΕΕΛΠΝΟ». 


«Ήταν τελικά μία τραγική περίοδος από ό,τι προκύπτει και εγώ μένω έκπληκτος για όλα αυτά που αποκαλύπτονται. Το μόνο που ζητάμε είναι να επιταχύνουν οι εισαγγελικές Αρχές την έρευνά τους ανεξάρτητα, αμερόληπτα και γρήγορα» υπογράμμισε.


Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με τις περιόδους, στις οποίες αναφέρονται οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους, οι οποίοι προσέφυγαν κατά των περικοπών στις συντάξεις τους, ο κ.Φάμελλος εξήγησε: «Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των νόμων των μνημονιακών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γιατί ήταν όχι απλά άδικες, αλλά υπερέβησαν οποιαδήποτε έννοια δικαίου. Ήταν περικοπές που φτάνανε μέχρι και το 50% των συντάξεων -τουλάχιστον 45% της καθαρής αξίας των συντάξεων κόπηκε την περίοδο 2010-15 ή 45 δισεκατομμύρια- και το ΣτΕ, επειδή δεν υπήρχε καμία αναλογικότητα και καμία λογική, έκρινε τις περικοπές αντισυνταγματικές. Με βάση ό,τι προβλέπουν οι ελληνικοί νόμοι και με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις γνωμοδοτήσεις του νομικού συμβουλίου του κράτους σε κάθε υπουργείο, εμείς προχωρούμε στην επίλυση αυτού του ζητήματος, με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Προφανώς, σεβόμαστε απολύτως αυτές τις αποφάσεις. Όταν πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων είναι σε εναρμόνιση με απόφαση του ΣτΕ, που υπάρχει για το ίδιο θέμα, τότε κρίνει το ίδιο το Νομικό Συμβούλιο του κράτους, γιατί εμείς δεν παρεμβαίνουμε [...] είναι νομικοί σύμβουλοι του κράτους, ανεξάρτητα από πολιτικές διοικήσεις [...] Στο συγκεκριμένο επειδή υπάρχει απόφαση του ΣτΕ, γι' αυτό δεν υπήρξαν εφέσεις. Όμως αυτή η διαδικασία τακτοποιήθηκε με την αναλογικότητα του νόμου που εμείς φέραμε για το ασφαλιστικό τον Μάιο του 2016. Δεν είναι μια εκκρεμότητα που παραμένει στη χώρα μας και τώρα πια τα ταμεία αρχίζουν και γίνονται πλεονασματικά και γι' αυτό μπορούμε να αρνηθούμε την περικοπή των συντάξεων, γιατί αρχίζει μία κανονικότητα και ως προς την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της μαύρης εργασίας». 


Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που ξεκινά τις επόμενες ημέρες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο αν. υπουργός παρατήρησε ότι «δίνει και ένα στίγμα ότι η χώρα μας τελικά περπατάει προς τα μπροστά, συζητά για την ενίσχυση της δημοκρατίας της, της ισονομίας των πολιτών, την πολιτική σταθερότητα, αλλά και το ξεκαθάρισμα δύσκολων σημείων που δημιούργησαν αντιθέσεις, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών», ενώ «στη Βουλή θα ξεκαθαριστούν επί των άρθρων οι προθέσεις και οι διαθέσεις».


Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για την ΑΟΖ και το Αιγαίο, ο κ.Φάμελλος είπε: «Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι όσο δυναμώνει η χώρα μας -και δυναμώνει και πολιτικά και οικονομικά- και σταθεροποιείται και αποκτά μία μεγαλύτερη ακτινοβολία και ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο, πιθανά πληθαίνουν και οι φωνές αντιδράσεων και διεκδικήσεων από τους γείτονες». 


Αναφερόμενος στην πορεία του έργου του εθνικού κτηματολογίου, τόνισε ότι «μετά τους δασικούς χάρτες που ολοκληρώνονται τώρα, παρά το ότι ήταν συνταγματική υποχρέωση εδώ και 40 χρόνια, και το κτηματολόγιο έρχεται να ξεκαθαρίσει τι επιτρεπόμενες χρήσεις έχουν όλες οι περιοχές της Ελλάδας και τι ιδιοκτησιακό καθεστώς έχουν, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση, ο πολίτης να έχει ξεκάθαρα δικαιώματα αναρτημένα στο διαδίκτυο, να προχωρούν οι επενδύσεις χωρίς αμφισβητήσεις, ως προς την ιδιοκτησία και τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Η κοινωνία των πολιτών, η αυτοδιοίκηση, η πολιτεία, αλλά και η επιχειρηματική κοινότητα, να γνωρίζουν εκ των προτέρων πώς είναι οργανωμένες οι χρήσεις γης, να είναι αυτό αναρτημένο σε έναν ψηφιακό χάρτη που να έχει ο καθένας πρόσβαση από παντού».


Σχετικά με τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν και θα περιέλθουν στο δημόσιο διευκρίνισε: «Υπάρχει ένα περιθώριο, τουλάχιστον 7 χρόνια αυτή την περίοδο, για να καλύψουμε περιοχές που κτηματογραφήθηκαν μετά το 2008, έχουμε αυτή τη δυνατότητα, για να μπορέσουν να δηλωθούν τα ακίνητα αυτά. Από εκεί και μετά, θα υπάρχει μία σταδιακή μετάβαση των εγγραφών αυτών προς το Δημόσιο, θα περιέρχονται και θα οριστικοποιούνται οι τίτλοι. Υπήρχε και ένα ζήτημα, γιατί στην αρχική έκδοση του νόμου της κτηματογράφησης δεν προβλεπόταν η υποχρέωση του δημοσίου να υποβάλλει τίτλους. Αυτή η υποχρέωση του Δημοσίου θεσμοθετήθηκε μετά το 2008, οπότε τώρα δεν υπάρχει εκκρεμότητα».


ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου