Δώδεκα δελφίνοι και τρεις υποψηφιότητες για τη θέση της Μέρκελ

Τη διήμερη συνεδρίασή της ξεκίνησε την Κυριακή στο Βερολίνο η ηγετική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), εν όψει του συνεδρίου του κόμματος τον Δεκέμβριο, στο οποίο θα εκλεγεί ο νέος ηγέτης του, στη θέση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Συνολικά 12 στελέχη του κόμματος εξέφρασαν την επιθυμία να θέσουν υποψηφιότητα για να διαδεχτούν τη Μέρκελ, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, έπειτα από 18 χρόνια στην ηγεσία του CDU, η Μέρκελ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποχωρεί, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα στις εκλογές στην Έσση και τη Βαυαρία. Σκοπεύει, ωστόσο, να παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι τη λήξη της θητείας της, το 2021.

Τρία ηγετικά στελέχη έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιοι: ο νυν υπουργός υγείας Γενς Σπαν, που έχει επικρίνει την πολιτική της Μέρκελ, ο δικηγόρος Φρίντριχ Μερτς, πρώην επικεφαλής των συντηρητικών στη Μπούντεστανγκ και νυν μέλος πολλών διοικητικών συμβουλίων εταιρειών, και η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, γενική γραμματέας του CDU και στενή σύμμαχος της καγκελαρίου.

Στη διήμερη αυτή συνάντηση αναμένεται ότι θα συζητηθούν τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα – στην Έσση το CDU κατέγραψε τα χειρότερα ποσοστά του από το 1966 – και θα προταθούν τρόποι για την ανάκτηση της δημοτικότητας του κόμματος.

Το συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί στις 6-8 Δεκεμβρίου στο Αμβούργο. Στο μεσοδιάστημα, το CDU θα οργανώσει μια σειρά τοπικών συναντήσεων για να παρουσιάσουν οι υποψήφιοι ηγέτες του το πρόγραμμά τους. Δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει είναι περιορισμένος, είναι απίθανο να γίνουν τέτοιες συγκεντρώσεις και στα 16 κρατίδια της Γερμανίας.

Το CDU εμφανίζεται διχασμένο σε ό,τι αφορά το θέμα της ηγεσίας. Δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild am Sonntag» δείχνει ότι το 44% των μελών του κόμματος στηρίζει τον Μερτς, ενώ το 39% προτιμά την Κραμπ-Καρενμπάουερ. Ο Σπαν συγκεντρώνει ποσοστό μόνο 9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου