Στην ενδιάμεση έκθεσή της για την οικονομία, η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) εξέφρασε τη διαφωνία της για το ότι δεν υπήρξε νέα περικοπή στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2019, όπως είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές. Χαρακτηρίζει σημαντικό ορόσημο για την ελληνική οικονομία την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι η χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που της έχουν επιβληθεί από τους δανειστές, καθώς η οικονομία δεν έχει επανέλθει στην κανονικότητα. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπιση στον τομέα των κόκκινων δανείων και εκφράζει τις ανησυχίες της ΤτΕ σχετικά τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις.
Στην έκθεση της ΤτΕ αναφέρεται ότι η μη εφαρμογή των θεσμοθετημένων περικοπών στις συντάξεις το 2019, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, γιατί οδηγούν σε προς τα άνω αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και αποτελούν τον σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, «η ολοκλήρωση του προγράμματος αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο», ωστόσο δεν είναι αρκετό για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα, καθώς το ενδεχόμενο ανατροπής μεταρρυθμίσεων που είχαν επιβληθεί από τους δανειστές στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, είναι κάτι που κάνει τις αγορές να μην εμπιστεύονται απόλυτα την Ελλάδα.
Σχετικά με το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, η Τράπεζα κλείνει το μάτι για ανακατανομή της δημόσιας δαπάνης προς τους ιδιώτες. «Η υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα δύο τελευταία χρόνια επηρεάζει το ύψος των επενδύσεων σε υποδομές και τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική. Αντίθετα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση εκείνων των μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την αναδιάταξη του δημοσιονομικού μείγματος προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της ανακατανομής της δημόσιας δαπάνης προς εκείνες τις κατηγορίες που επιφέρουν μόνιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα».
Όπως υπογραμμίζει η τράπεζα, θα πρέπει να υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπιση στον τομέα των κόκκινων δανείων. Έκανε πρόταση για τη δημιουργία Εταιρίας Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle) για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με χρήση μέρους των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, επισημαίνοντας πως θα ενισχύσει σημαντικά την προσπάθεια για αποκλιμάκωση του υπολοίπου των κόκκινων δανείων.
Η Τράπεζα αναφέρει πως θα πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να υπάρξει θετική επίδραση στη συνολική επενδυτική δαπάνη. Παράλληλα, επισημαίνει ότι χρειάζεται προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, καθώς οι εγχώριες αποταμιεύσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας. Ζητά μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και μείωση της γραφειοκρατίας για τους ιδιώτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου