Μεταξύ ανακρίτριας και Εισαγγελίας η αποφυλάκιση Ριχάρδου Κούγιας:Η κράτηση είναι παράνομη

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου και των άλλων επτά κατηγορούμενων, που κατηγορούνται για εμπλοκή τους στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού. Η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς επρόκειτο να προχωρήσει στην ανάκληση και των οκτώ ενταλμάτων προσωρινής κράτησης, ωστόσο η Εισαγγελία δεν έχει δώσει ακόμη τη σύμφωνη γνώμη της για την αποφυλάκισή τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν προφυλακισμένοι.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης, η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς αναμενόταν να προχωρήσει στην ανάκληση των προσωρινών κρατήσεων και για τους οκτώ κατηγορούμενους στους οποίους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για συμμετοχή σε κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού, καθώς, όπως αναφερόταν, δεν ευσταθεί το βασικό αδίκημα περί λαθρεμπορίας, πάνω στο οποίο στηρίχτηκε μεγάλο μέρος της δικογραφίας, αφού δεν υπάρχει νόμος που επιβάλλει δασμούς για τις συναλλαγές με την Τουρκία.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, για την αποφυλάκιση των οκτώ ανδρών δεν έχει δώσει η Εισαγγελία τη σύμφωνη γνώμη της. Στο έγγραφο της ανακρίτριας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που δημοσιεύει η εφημερίδα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεθνής Στρατηγικής Τελειωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντούν σχετικώς και σας προσκομίζω.

Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απάντηση της ΑΑΔΕ επικαλείται έγγραφα που αφορούν ανάλογες υποθέσεις το 2013 και 2015, σύμφωνα με τα οποία «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελειωνιακή παράβαση του άρθρου 147 παρ5 το νόμου 2960/2001 και μόνο εφόσον πρόκειται για εμπορικό χρυσό». 

Μετά από την εξέλιξη αυτή, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι οκτώ κατηγορούμενοι εξετάζουν την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής κράτησής τους. Στην περίπτωση που προχωρήσουν σε αυτή την κίνσηη, το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί εντός των επόμενων ημερών από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου. 

Κατά το δικαστικό ρεπορτάζ, υπάρχει «διαφορετική προσέγγιση» στην συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία αποτυπώνει τη «νομική διάσταση απόψεων» που υπάρχει. 

Υπενθυμίζεται πως, στην αίτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Κούγιας στην ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών εξ ονόματος του Ριχάρδου – Δημητρίου Μυλωνά του Ιωάννη, ο κατηγορούμενος ζητούσε από τις αρχές, μεταξύ άλλων, να «διορίσετε και εξετάσετε πραγματογνώμονα (εντός της αυριανής ημέρας), ήτοι ειδικό τελωνειακό υπάλληλο και δη του Τελωνείου του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος που ασχολείται ειδικά με εξαγωγές χρυσού, σύμφωνα με τα άρθρα 183 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να αποσαφηνίσει με τις ειδικές του γνώσεις πώς γίνεται η διαδικασία της διασάφησης και σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η καταβολή φόρων, δασμών και άλλων επιβαρύνσεων και πώς αυτοί υπολογίζονται».Αλ. Κούγιας: Η κράτηση του Ριχάρδου είναι παράνομη
Επισημαίνοντας ότι η κράτηση του κατηγορούμενου ενεχυροδανειστή είναι «εντελώς παράνομη» και ότι διαπράττονται ποινικά αδικήματα, το δικηγορικό γραφείο του εκ των συνηγόρων του, Αλέξη Κούγια γνωστοποιεί με δελτίο τύπου ότι θα προσφύγει στην ανακρίτρια της υπόθεσης εξαγωγής χρυσού ζητώντας την άρση της κράτησής του.

Με το δελτίο Τύπου ο κ. Κούγιας και οι συνεργάτες του καλούν τους συναδέλφους τους που εκπροσωπούν τους άλλους επτά προσωρινά κρατούμενους για την φερόμενη οργάνωση λαθρεμπορίας χρυσού «να ακολουθήσουν την ίδια δικονομική οδό, για να αποφύγουμε τη χρονοβόρα διαδικασία της προσφυγής ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου».

Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Το δικηγορικό γραφείο πληροφορήθηκε την αντίδραση του κ. Εισαγγελέως που δεν συμφώνησε με το αίτημα της κας Ανακρίτριας, η οποία ζήτησε τη γνώμη του για την εφαρμογή του άρθρου 286 παρ.1εδ.α ΚΠΔ και την άμεση αποφυλάκιση του εντολέα μας Ριχάρδου Μ., και εκφράζουμε την απόλυτη νομική αντίδρασή μας για την αδιανόητη αυτή επιλογή.

Μετά από την έκδοση του εγγράφου της ΑΑΔΕ, το οποίο καταργεί κάθε πιθανότητα διαπράξεως από τον εντολέα μας του οιουδήποτε αδικήματος σχετικά με την παρούσα υπόθεση, σήμερα θα καταθέσουμε ενώπιον της κας Ανακριτή, η οποία ζήτησε την εφαρμογή του άρθρου 286 παρ.1 εδ. α ΚΠΔ και την άμεση απελευθέρωση του εντολέα μας, αίτηση αντικαταστάσεως της προσωρινής κρατήσεως του εντολέα μας, αφού πλέον για την απελευθέρωσή του σε αυτό το δικονομικό στάδιο είναι η μόνη αρμοδία να το αποφασίσει σύμφωνα με το άρθρο 286 παρ.2 ΚΠΔ και δεν απαιτείται σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέως.

Η κα Ανακριτής μπορεί να αποφυλακίσει τον εντολέα μας σύμφωνα με το νόμο και είναι μη δεσμευτική η γνώμη του Εισαγγελέα, δεδομένου ότι το άρθρο 286 παρ.2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπει τα εξής: “ Εκείνος που προσωρινά κρατείται ή εκείνος στον οποίο έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, μπορεί να υποβάλει αίτηση στον ανακριτή για την άρση των μέτρων αυτών ή για την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους ή για την αντικατάσταση των περιοριστικών όρων με άλλους”.

Θα επιθυμούσαμε και οι συνάδελφοι να ακολουθήσουν την ίδια δικονομική οδό, για να αποφύγουμε τη χρονοβόρα διαδικασία της προσφυγής ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου.

Για άλλη μια φορά διατυμπανίζουμε ότι η κράτηση του εντολέα μας είναι εντελώς παράνομη και διαπράττονται ήδη ποινικά αδικήματα από όσους συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως εντελώς παράνομη ήταν και η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του.

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά προς άρση κάθε παρεξηγήσεως ότι από το περιεχόμενο της δικογραφίας δεν προκύπτει το παραμικρό εις βάρος του εντολέα μας για τη διάπραξη του αδικήματος της αποδοχής προϊόντος εγκλήματος, της τοκογλυφίας, καθώς και οιουδήποτε άλλου εγκλήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου