Ιδιωτικοποιήσεις και πλειστηριασμοί στην ατζέντα της τρόικας για την 4η «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση

Η τρόικα επιστρέφει τη Δευτέρα στην Αθήνα στο πλαίσιο της τέταρτης «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν γεμάτη ατζέντα και αναμένεται να πιέσουν την κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, θέμα που συνδέεται άμεσα με τα κόκκινα δάνεια, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες και τα ενεργειακά. Η ρύθμιση των 120 δόσεων δείχνει να αποτελεί το πρώτο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην τρόικα, καθώς οι δανειστές εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με το ποσό που θα μπει στα ταμεία του κράτους.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας φτάνουν τη Δευτέρα στην Αθήνα και θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους υπουργούς της κυβέρνησης, έχοντας ξεκάθαρο στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, θέμα που συνδέεται άμεσα με τα κόκκινα δάνεια, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα ενεργειακά.

Από τις συζητήσεις που θα γίνουν από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη θα καθοριστεί το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή, όπως και το τελικό περιεχόμενο των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να δημοσιοποιήσουν την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης «μεταμνημονιακής» εποπτείας μέσα στον Νοέμβριο.
Το «αγκάθι» των 120 δόσεων

Η ρύθμιση των 120 δόσεων δείχνει να αποτελεί το πρώτο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην τρόικα, καθώς οι δανειστές εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με το ποσό που θα μπει στα ταμεία του κράτους. Συγκεκριμένα, οι δανειστές επιμένουν πως θα προκύψει κενό ύψους τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων στις εισπράξεις από οφειλέτες οι οποίοι επέλεξαν να μεταπηδήσουν από την πάγια ρύθμιση στη νέα με τις περισσότερες μηνιαίες δόσεις και τις μεγαλύτερες ευκολίες πληρωμής. Η κυβέρνηση εκτιμά πως οι εισπράξεις από τη ρύθμιση θα καλύψουν το προβλεπόμενο ποσό, αλλά η μέχρι τώρα διαφορά εκτιμάται πως μπορεί να φέρει διαφωνίες ακόμα και για τις συζητήσεις που διεξάγονται για τον προϋπολογισμό του 2020.



Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι εισπράξεις από τις νέες 120 δόσεις θα φθάσουν τουλάχιστον στα 400 – 450 εκατομμύρια. Μέχρι στιγμής όμως αυτές κινούνται στα 287 εκατ. ευρώ, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να γεφυρωθεί αυτή η διαφορά στη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης, με τις τριβές να επηρεάζουν αρνητικά και τις αντίστοιχες συζητήσεις που διεξάγονται για τον προϋπολογισμό του 2020.
Η «ασφάλεια» για τα κόκκινα δάνεια

Οι δανειστές θα πιέσουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση για τη μείωση των κόκκινων δανείων, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να παραμένουν εύρωστες. Προ ημερών διέρρευσε το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των τραπεζών με την παροχή κρατικών εγγυήσεων τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του σχεδίου «Ηρακλής».



Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η εγγύηση του Δημοσίου θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 18 μηνών, ενώ ανώνυμες πηγές αναφέρουν πως οι τράπεζες φέρονται να έχουν συμφωνήσει για την εθελοντική συμμετοχή τους. Όπως αναφέρεται, τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα μεταφερθούν σε ένα σχήμα «ειδικού σκοπού», και θα τιτλοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες με βάση την ποιότητά τους: υψηλής, μεσαίας και χαμηλής. Αντίστοιχης εξασφάλισης θα είναι τα ομόλογα που θα εκδοθούν, με το Δημόσιο να εγγυάται εκείνα της υψηλής ποιότητας.
Προxορούν κανονικά οι αποκρατικοποιήσεις

Στον τομέα των Ενεργειακών, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσει κανονικά στις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας, καθώς προχωρά κανονικά το πλάνο πλήρης αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Η ΔΕΠΑ θα είναι χρονικά η πρώτη επιχείρηση του ενεργειακού τομέα που θα αποκρατικοποιηθεί, ενώ θα ακολουθήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια στα οποία το Δημόσιο θα διατηρήσει μια μετοχική συμμετοχή και στη συνέχεια η μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αφού κλείσουν όλες οι νομικές εκκρεμότητες. Για τον Νοέμβριο αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης για τις εναλλακτικές μεθόδους αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών, ενώ θα ακολουθήσει η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου από το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας.


Ζητούν άμεση αποπληρωμή προς τους ιδιώτες

Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει πως για να συνεχίσει να τρέχει η «μεταρρυθμιστική ατζέντα», θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Το ποσό έχει «παγώσει» στα 2,5 δισ. ευρώ και ζητούν να υπάρξει ταχύτατη αποκλιμάκωση. Το θέμα της ταχείας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να βάλει νέα θέματα ως προς τη συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου