Όργιο αστυνομικής βίας και συλλήψεις στη Χιλή πριν την «επέτειο» του πραξικοπήματος Πινοσέτ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στους δρόμους του Σαντιάγκο, πρωτεύουσα της Χιλής, τρεις ημέρες πριν τη 46η επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος από τον Αουγκούστο Πινοτσέτ και την επιβολή της αμερικανικίνητης δικτατορίας που επιβλήθηκε στη Χιλή, μετά τη δολοφονία του προέδρου Αλιέντε. Οι πολίτες διαμαρτύρονται για το ότι μετά από δεκαετίες εκατοντάδες υποθέσεις εξαφανίσεων δεν έχουν εξιχνιαστεί και ζητούν να υπάρξει πρόοδος στις δικαστικές έρευνες για τα εγκλήματα της δικτατορίας του Πινοσέτ.
Όπως μεταδίδει το Telesur, οι αστυνομικές δυνάμεις της Χιλής προχώρησαν σε όργιο καταστολής απέναντι σε πολίτες που διαδήλωναν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διαμαρτυρόμενοι για την δικαιοσύνη που δεν έχει αποδοθεί 46 χρόνια μετά το αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα, που οδήγησε στη δολοφονία του Σαλβαδόρ Αλιέντε και την διακυβέρνηση της χώρας από τον δικτάτορα Πινοσέτ από το 1973 έως το 1990.Τρεις μέρες πριν συμπληρωθούν 46 χρόνια από την «επέτειο» του στρατιωτικού πραξικοπήματος κατέβηκαν στους δρόμους του Σαντιάγκο, τονίζοντας πως «έχουμε αφιερώσει τις ζωές μας για να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Από τις 1.200 υποθέσεις εξαφανίσεων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, λιγότερες από εκατό έχουν εξιχνιαστεί μέχρι σήμερα, καθώς πολλά πτώματα ανθρώπων που απήχθησαν και εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες είτε πετάχτηκαν στη θάλασσα ή εξαερώθηκαν με τη χρήση δυναμίτιδας από τους ανθρώπους της χούντας, για να χαθεί κάθε ίχνος.

Ο δήμαρχος της πόλης Ρικολέτα και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, Ντανιέλ Χαδούε, δήλωσε ότι «ο αγώνας για την αλήθεια και την απονομή δικαιοσύνης δεν θα σταματήσει σε αυτή τη χώρα, που έχει συνηθίσει στην ατιμωρησία και τη συγκάλυψη». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία της Χιλής έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση καθώς δεν έχει καταδικάσει τις δηλώσεις του ακροδεξιού βραζιλιάνου προέδρου, Ζαίρ Μπολσονάρου, ο οποίος πρόσφατα είχε μιλήσει με κολακευτικά λόγια για την δικτατορία του Πινοσέτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου